Sparing

Slik vokser sparepengene mest

Det er stor forskjell på avkastning, både mellom ulike sparekontoer og fond.

SPARETIPS: Det er ikke bare-bare å spare penger. Silje Sandmæl har disse tre rådene til deg som vil begynne med det. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert

Sett at du er 40 år og har 100.000 kroner du vil sette av til langsiktig sparing. Her kan det være stor forskjell på hvor mye du får innskuddet til å vokse:

  • På sparekonto uten bruksbegrensninger, skiller det 2200 kroner i årlig avkastning. Beste rente er 2,3 prosent.
  • Sparekonto med bruksbegrensninger gir deg 2180 kroner mer i årlig avkasting sammenlignet med det dårligste tilbudet. Beste rente er 2,2 prosent.
  • Setter du inntil 100.000 kroner i et indeksfond ...

La oss se mer på detaljene:

Enkelt og greit med sparekonto, eller...

Først tar vi for oss sparekonto. Dette er en type konto som de fleste kjenner til og føler seg trygge på.

Men, du kan hente mye ved å være bevisst på hvilken konto du velger med tanke på rente, avkastning og bruksbegrensninger.

Velger du en sparekonto uten bruksbegrensninger vil det si at du alltid har mulighet til å ta ut penger fra kontoen hvis du trenger dem. Det kan for eksempel være lurt å ha et visst beløp på en slik sparekonto som en buffer hvis det skjer uforutsette hendelser som krever rask betaling, som et parkeringsuhell eller vaskemaskin som brått streiker.

Så, velger du en sparekonto uten bruksbegrensninger, er dette de ti beste tilbudene:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Som du ser, kan du få sparerente helt opp til 2,3 prosent. Ser vi lenger ned på lista, har den dårligste sparekontoen kun 0,1 prosent rente og forventet årlig avkastning på skarve 100 kroner.

Ved å besøke finansportalen.no kan du klikke på hvert tilbud og sjekke detaljene knyttet til de ulike kontoene. Her får du verdifull informasjon før du bestemmer deg for å flytte sparepengene.

Sparekontoene med bruksbegrensninger bør du sjekke desto bedre. For, som navnet tilsier, er dette en konto hvor du ikke nødvendigvis kan ta ut pengene når det måtte passe deg.

I noen tilfeller er bruksbegrensningene at du kun har et visst antall gebyrfrie uttak i året, altså at du må betale et gebyr hvis du vil ta ut penger utover begrensningene.

Andre kontoer kan begrense deg ved å kreve et visst antall dager forhåndsbeskjed hvis du vil ta ut penger, for eksempel Hegra Sparebank som vil ha varsel om uttak 62 dager i forveien.

Dermed bør du lese kontovilkårene ekstra nøye og se hvor godt de passer til din livsstil og dine behov.

Ser vi på de ti beste sparekontoene med bruksbegrensninger, ser lista slik ut:

Foto: skjermdump.
Foto: skjermdump. Vis mer

Som du ser, har det beste tilbudet 2,2 prosent rente og forventet årlig avkastning på 2200 kroner for et innskudd på 100.000. Dette er lavere rente enn beste tilbud uten bruksbegrensninger, så da er det nærliggende å hevde at du ikke har noe å vinne på å binde pengene til en konto med begrensninger.

Fond får fart på sakene

Setter du pengene i fond, derimot, kan du få enda større avkastning på sparepengene.

Ifølge Geir Ormseth i Finansportalen kan du forvente seks prosent avkastning i et globalt indeksfond. Det vil si 6000 kroner for et innskudd på 100.000 kroner.

Men, pass på at fondets forvaltningsgebyr ikke er for høyt, slik at det spiser av avkastningen.

- Det billigste fondet koster 1041 kroner, mens det dyreste koster 2300 kroner, sier Ormseth til Dinside.no.

Her er en fersk fondsoversikt fra Finansportalen over de billigste og dyreste fondene med et innskudd på 100.000 kroner og forventet avkastning på seks prosent:

De fem billigste globale indeksfondene Årlig gebyr
KLP AksjeGlobal Indeks V0,18 %
DNB Global Indeks A0,20 %
Storebrand Indeks - Alle Markeder N0,20 %
KLP Aksje Verden Indeks0,25 %
Storebrand Global Indeks A0,25 %
De dyreste globale indeksfondene Årlig gebyr
Handelsbanken Global Index Criteria0,40 %
Nordea Global Passive0,40 %

Gebyrene i tabellen er årlig forvaltningsgebyr. Noen ubetydelig tilleggskostnader kommer i tillegg, men da bransjen foreløpig tolker ulikt hva som skal med, benyttes forvaltningsgebyret som pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer