Slipp skatt på bredbånd og hjemme-PC

SKATT: I utgangspunktet skal du skatte av alt du får fra arbeidsgiver, men unntakene florerer. Her viser vi deg hvordan du slipper skatt når sjefen sponser PC og bredbånd.

Publisert
Sist oppdatert
Er du så heldig å ha hjemme-PC og bredbånd betalt av arbeidsgiver, må du passe på at du ikke skatter av herligheten.

  • Trinn 1: Sjekk om utgiftene til PCen og bredbåndet er oppført som inntekt på trekkoppgaven din.
  • [Ugjyldig objekt (NAV)]
    [Ugjyldig objekt (NAV)]

  • Trinn 2: Dersom beløpene er ført som inntekt, må du rette tallene. Trekk fra beløpet sjefen har ført opp, og legg alltid ved en forklaring i eget vedlegg eller i samlepost nr. 5 i selvangivelsen.
Men har du rett til skattefritt bredbånd og hjemme-PC?

Hovedbetingelsen for å slippe skatt er at PCen og bredbåndet faller inn i rubrikken "tjenestlig bruk".

Hva er kravene?

I følge Skatteetaten.no er "tjenestlig bruk" all bruk som leder til leveranse av tekster, beregninger, tegninger og andre maskinelle produkter fra den ansatte til arbeidsgiveren.

Heldigvis vil også hjemmetrening som skal gi deg økte datakunnskaper regnes som tjenestlig bruk. Betingelsen er at du har et jobbrelatert behov for slik opplæring. Det vil si at din økte kompetanse skal komme arbeidsgiver til nytte i din nåværende stilling, eller i en ny stilling i bedriften dersom dette er avtalt.

Også bruk av Internett og e-post kan regnes som øvelsesbruk, forutsatt at surfingen er relevant for å tilegne seg kunnskap som er nødvendig i stillingen din.

Merk: Hvis du først tilfredsstiller kravene til "tjenestlig bruk", har det ingen skattemessig betydning om du også bruker PCen til private formål.

Skattefritaket gjelder ikke bare for heltidsansatte. Også vikarer, deltidsansatte, og personer i lønnede tillitsverv kan få hjemme-PC, forutsatt at de tilfredstiller kravet til tjenestlig bruk.

Hva slags PC-utstyr omfattes av skattefritaket?

I følge Skatteetaten.no skal skattefritaket omfatte alt elektronisk utstyr som vanligvis brukes i forbindelse med databehandling. I tillegg til selve PCen, vil med andre ord også skriver og programvare bli godtatt. Normalt bør du ha installert de samme programmene hjemme som du også har på jobben, for eksempel Word og Photoshop.

Programvare utover hva som følger med som standard i operativsystemet, og som ikke har noe med tjenesten å gjøre, omfattes i utgangspunktet ikke av skattefritaket. Med mindre du selv utvikler dataspill eller tester dem i jobbsammenheng, vil de altså ikke omfattes.

Vær klar over at bord, stoler og lamper ikke vil regnes som datautstyr. Skattefritaket gjelder heller ikke dekning av vanlig telefonabonnement.

Gratis bredbånd

I utgangspunktet vil internett-abonnement, modem, installering av ekstra telefonlinje, digitalt kamera, høyttalere, skanner osv. falle utenfor hjemme-PC ordningen. Grunnen er at ikke alle har behov for dette i jobben.

Men for deg som har surfing og fotografering som en betingelse i jobbsammenheng, kan situasjonen være annerledes. Da kan du faktisk få bredbåndet dekket av sjefen - forutsatt at du har "tjenestelig behov for bruk av slikt utstyr".

Eksempelet kan være data-journalisten, eller web-utvikleren med hjemmekontor.

Finansdepartementet presiserer:

  • Etter departementets oppfatning omfattes allerede i dag bredbåndoppkobling, ADSL og lignende av skattefritaket for utlån av arbeidsgivers hjemme-PC.

    Det er imidlertid viktig å presisere at skattefritaket for denne delen av utstyret bare gjelder i den grad det gjelder overføring av data for bruk til hjemme-PC. Dersom linjer og abonnement i tillegg til ren dataoverføring kan benyttes til andre formål, så som telefoni eller tv-overføring, vil ikke kostnadene til disse delene kunne overføres til den gunstige skatteordningen for hjemme-PC.

    Hvor et abonnement for oppkobling forutsetter en annen type abonnement som også kan benyttes til overføring av annet en ren data, for eksempel ISDN, vil ikke abonnementet og installeringen av den siste linjen omfattes av skattefritaket. Et slikt abonnement må i stedet eventuelt henføres under reglene om tjenestetelefon.

Hva skjer med skattefritaket ved permisjon?

Ved for eksempel fødselspermisjon kan den ansatte ofte ha behov for å holde seg ajour, eller øke datakompetansen ytterligere. Hvis det er situasjonen, vil kravet til tjenestelig bruk fortsatt være oppfylt, og datautstyret vil fortsatt kunne brukes uten at det får skattemessige konsekvenser for arbeidstakeren.

Dersom du slutter i stillingen, må du levere utstyret tilbake.

NB: Det finnes flere måter å få en hjemme-PC på, trekk i bruttolønn er en av dem. Her går vi imidlertid ikke inn på de ulike alternativene.

Kilde: Skatteetaten.no og Lignings-ABCen for 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer