Slitasjegikt av C-vitamin?

Vitamin C regnes av mange som "vidundervitaminet". Men nå mener forskere at høye doser over tid kan ha en sammenheng med utvikling av slitasjegikt.

Publisert
Sist oppdatert

Vitamin C er et av de mest populære vitamintilskuddene i Norge. Og det med god grunn. Mange mener at tilstrekkelige mengder av vitaminet kan forebygge sykdom, hjelpe immunforsvaret og bekjempe aldringsprosessen i kroppen.

Tidligere forskning har vist at vitamin C også kan være bra for de som har problemer med forskjellige former for gikt. Men nå advarer britiske forskere mot store doser vitamin C over lang tid. Forsøk på dyr har vist at slitasjegikten kan bli verre med overdoser av vitaminet.

Ukjente bivirkningerDet er forskerne ved Duke University i England som nå har sett på konsekvensene av store doser vitamin C. Forsøksdyr som ble gitt store doser over åtte måneder viste seg å få større problemer med slitasjegikt enn de som ble gitt moderate eller lave doser.

Forskerne mener dette kan bety at høye doser vitamin C over lang tid kan ha hittill ukjente bivirkninger. Men de påpeker også at mange tidligere forskningsrapporter har funnet mange positive helseeffekter av store mengder vitamin C.

- Vi må huske at dette bare er et negativt resultat blant mange forsøk som beviser vitaminets positive egenskaper. Forsøk på dyr kan heller ikke nødvendigvis overføres direkte til mennesker. Vi trenger derfor mer forskning på dette området før vi kan si noe sikkert om denne effekten, skriver fagmagasinet Nutraingredients i en omtale av rapporten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer