Sliten og svimmel du også?

Mange plages av dette. Sjekk hva du kan gjøre.

Om ikke svimmelheten går over innen kort tid bør du oppsøke lege. Foto: Colourbox
Om ikke svimmelheten går over innen kort tid bør du oppsøke lege. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange går rundt og kjenner seg svimle og uvel i det daglige. Det er nesten blitt et livsstilssyndrom i vår hektiske tilværelse.

Les også: Ikke ignorér dette

Svimmelhet er en samlebetegnelse for symptomer som rotasjonsfølelse eller gyngefølelse. Det er altså ikke en sykdom, men et symptom. Symptomet kan ha mange årsaker. Mange føler seg også kvalme samtidig.

Derfor blir du uvel

Ifølge allmennlege Eyolf Klæboe Faleide på Lommelegen.no kan kvalme kan være forårsaket av økt antall nerveimpulser til kvalmesenteret i «den forlengede marg», som er en del av hjernen.

I tillegg forårsakes kvalme av økt aktivitet fra det «parasympatiske nervesystem»; en del av det nervesystemet som vi ikke har kontroll over.

Dette kan for eksempel forårsakes av forhold i mage-/tarmkanalen, som magesår, eller fra andre deler av kroppen, som ved infeksjoner, medisinforgiftninger, diabetes og ondartete sykdommer. Ved ondartede sykdommer er kvalme ofte et sent symptom.

Forhøyet trykk i hjernen, smerter og hodeskader kan også gi kvalme. «Psykogen kvalme» er også beskrevet. Her er det psykiske faktorer som spiller inn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.