Sliter du med kredittkortgjeld?

Lag budsjett over egen økonomi og klipp kredittkortet i to.

SLITER MED BETALINGEN: De med dårlig råd bruker kredittkort sjelden, men sliter med betalinga når de først har trukket kortet. Foto: Colourbox.com
SLITER MED BETALINGEN: De med dårlig råd bruker kredittkort sjelden, men sliter med betalinga når de først har trukket kortet. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er de med god økonomi som oftest bruker kredittkort. Kredittkortbruken er derimot langt lavere blant de med dårlig råd, men det er denne gruppen som sliter med å betale når regningen kommer, viser en rapport fra SIFO.

Sliter du med kredittkortgjelden, er det mulig å komme seg ut av knipa, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR.

- Har du allerede havnet i fella, finnes det veier ut av den, men da burde du klippe kredittkortet i to til du har fått orden på økonomien, sier Sandmæl.

En tredjedel har betalingsvansker

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR. Foto: DNB
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB NOR. Foto: DNB Vis mer

Blant de med veldig god råd har hele 69 prosent betalt varer med kredittkort i løpet av de siste 12 månedene. Når det gjelder de med dårlig råd, svarer 55 prosent at de har handlet på kreditt, men hele 31 prosent oppgir at de ikke betalte hele regningen ved første forfall. Også blant de med veldig dårlig råd gjaldt dette hele 23 prosent.


Silje Sandmæl mener det ikke er noe i veien for å bruke kredittkort selv om du har dårlig råd, men det krever at du har kontroll over økonomien.

- Er du ubevisst og ikke klarer å sette av penger bør du ikke bruke kredittkort. For å unngå å havne i kredittkortfella anbefaler jeg å lage et budsjett. Da vil du få en mye bedre kontroll over økonomien, påpeker forbrukerøkonomen.

Sandmæl tror mange blir blinde for eget forbruk når de bruker kredittkort, fordi regningen ikke kommer før etter innkjøpene.

For de som sliter med regningene, er det viktig å ikke late som om problemet ikke eksisterer. Da er det fort gjort at rentene begynner å løpe, og du kan ende opp i en skikkelig gjeldsfloke.

- Ta kontakt med banken for å finne gunstige løsninger, råder Sandmæl.

Les også: Nordmenn kan ikke renteregning

Slik løser du problemet

Det fins flere måter å takle en voksende kredittkortgjeld på. En mulighet er å bruke av feriepengene, som man får utbetalt i disse dager.

Et annet alternativ er kontokreditt, som fungerer slik at du får en kreditt på lønnskontoen din, for eksempel 5.000 kroner du kan overtrekke kontoen med. Kontokreditt kan du få så lenge du ikke har betalingsanmerkninger.

- Tar du opp forbrukslån eller bruker kontokreditt for å betale kredittkortgjelden, vil rentene som regel være lavere enn renta på kredittkortet, sier Sandmæl.

De som eier hus og har boliglån, kan dessuten forsøke å refinansiere boliglånet.

- Ved å bake inn kredittkortgjelden der er dette alternativet som gir deg minst renteutgifter. I slike tilfeller kan det være lurt å be om ny takst for å se om huset ditt har steget i verdi, sier Sandmæl.

Les også: Slik lar vi oss lure i butikkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer