Sliter du med reisesyke?

Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med reisesyke?

Mange av oss sliter med reisesyke, noe som kan sette en demper på den etterlengtede ferien. Her får du råd for hva du selv kan gjøre for å hindre og lindre reisesyke.

Av Dr. Bernt Rognlien

Reisesyke kalles det enten du blir dårlig til sjøs, i bil, i luften eller i berg og dalbane. Selv barkede sjøfolk kan bli sjøsyke, i luften kalles det flysyke, i bilen bilsyke. En rekke andre situasjoner som forstyrrer balansesenteret kan utløse sjøsyke lignende plager med kvalme, svimmelhet og kraftig uvelhet.

Når plagene først har begynt oppstår det ofte en form for panikk og angst med kaldsvetting, blekhet, kortpustethet og anspenthet som ytterligere forverrer tilstanden. Tror du at du skal kaste opp eller blir du redd for å kaste opp, kommer du sannsynligvis til å gjøre det.Det hjelper å slappe av og tenke på noe hyggelig. Barn som blir reisesyke blir bedre når oppmerksomheten blir ledet over på noe annet som engasjerer positivt.

Hva hjelper?

Frisk luft hjelper, sett opp vinduet i bilen eller stå på dekk og pust inn frisk sjøluft. Sterke lukter og sigarettrøyk kan utløse og forverrer plagene og bidrar til kvalme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer