Sløser bort millioner

Mellom 80 og 200 millioner kroner brukes hvert år unødig i behandlingen av høyt blodtrykk, viser en undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet. Pengene kunne vært spart dersom legene skrev ut billigere og like bra medisin.

Publisert
Sist oppdatert

Forsker Atle Fretheim og hans kolleger ved avdeling for helsetjenesteforskning i Sosial- og helsedirektoratet har regnet ut hva seks land kan spare på å bruke billigere blodtrykksmedisiner, som går under betegnelsen tiazider, i stedet for de dyre alternativene.

- Vi har gjort et svært konservativt overslag som viser at vi kan spare 80 millioner i året på å bruke billigere blodtrykk-medisiner i Norge, men vi regner med at de faktiske besparelsene er omtrent 200 millioner, sier Fretheim til Mozon.

Rapporten, som er publisert i denne ukens utgave av , viser overforbruket av de dyre medisinene og underforbruket av de billige i seks land. I følge tallene kunne USA spart rundt 3 milliarder kroner i året dersom legene skrev ut billige medisiner i stedet for dyre.

Men selv om tallene er tydelige tror ikke Fretheim det er enkelt å spare inn disse pengene.

- Hovedpoenget med undersøkelsen er at mye penger blir brukt unødvendig, og at det er ønskelig at legene også tenker på det samfunnsøkonomiske aspektet når de vurderer en behandling.

Fretheim anslår at rundt 300-400.000 nordmenn tar blodtrykkmedisiner. Medisinen får de på blå resept, så det er staten som betaler.

- Tallene illustrerer en svikt i systemet, men det er ikke noe som kan forandres over natten. Det trengs en holdningsendring blant legene, og å forandre menneskelig adferd er ikke lett, sier han.

- Legene gjør naturligvis det de synes er best for pasientene, og det er nok en del misoppfatninger blant leger om disse billigere medisinene. De er helt trygge å bruke, og har ikke farligere bivirkninger enn de dyre medisinene.

Hvis man vil gjøre noe med dette tror Fretheim det mest effektive vil være å reise på besøk til legekontorer rundt om i landet.

- Vi tror det er effektivt å informere legene ansikt til ansikt, som legemiddelbransjen i stor grad gjør i dag.

Alle kliniske retningslinjer anbefaler tiazider som et av førstevalgene for behandling av ukomplisert høyt blodtrykk, fordi ingen medisin på området er blitt bevist bedre enn de andre - og bevisene for at tiazider reduserer risikoen for slag og hjerteproblemer er sterke.

Tiazider er også blant de best tolererte medisinene, og er mye billigere enn alternativene. Likevel blir de utskrevet sjeldnere enn de andre - kanskje på grunn av massiv markedsføring av andre medisiner.

- Det har jeg ingen tall på, men vi vet jo at det er stor prisvariasjon på legemidler innen medisingrupper der medisinene har vist lik effekt.

For å komme frem til disse tallene har Fretheim og kollegene hans brukt tall på salg, resepter og intervjuundersøkelser for å estimere hvor mange som ble behandlet for høyt blodtrykk, og hvor mange av dem som fikk tiazider.

Tidligere publisert forskning tyder på at tiazider vil være effektivt i minst 45 prosent av tilfellene, og forskerne har brukt denne informasjonen til å regne ut hva man kan spare på å bytte medisin.

Mozon.no, 08.09.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer