Sløser bort millioner

Mellom 80 og 200 millioner kroner brukes hvert år unødig i behandlingen av høyt blodtrykk, viser en undersøkelse fra Sosial- og helsedirektoratet. Pengene kunne vært spart dersom legene skrev ut billigere og like bra medisin.

Publisert
Sist oppdatert

Forsker Atle Fretheim og hans kolleger ved avdeling for helsetjenesteforskning i Sosial- og helsedirektoratet har regnet ut hva seks land kan spare på å bruke billigere blodtrykksmedisiner, som går under betegnelsen tiazider, i stedet for de dyre alternativene.

- Vi har gjort et svært konservativt overslag som viser at vi kan spare 80 millioner i året på å bruke billigere blodtrykk-medisiner i Norge, men vi regner med at de faktiske besparelsene er omtrent 200 millioner, sier Fretheim til Mozon.

Rapporten, som er publisert i denne ukens utgave av , viser overforbruket av de dyre medisinene og underforbruket av de billige i seks land. I følge tallene kunne USA spart rundt 3 milliarder kroner i året dersom legene skrev ut billige medisiner i stedet for dyre.

Men selv om tallene er tydelige tror ikke Fretheim det er enkelt å spare inn disse pengene.

- Hovedpoenget med undersøkelsen er at mye penger blir brukt unødvendig, og at det er ønskelig at legene også tenker på det samfunnsøkonomiske aspektet når de vurderer en behandling.

Fretheim anslår at rundt 300-400.000 nordmenn tar blodtrykkmedisiner. Medisinen får de på blå resept, så det er staten som betaler.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer