Slurvet med kortkoden?

Kvinnelig turist måtte betale 8000 etter at svindlere stjal kortet i Barcelona.

Uaktsomhet med kortkoder blir dyr. Foto: colourbox.com
Uaktsomhet med kortkoder blir dyr. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den kvinnelige turisten ble frastjålet lommebok med betalingskort. 11.640 kroner forsvant fra kontoen i løpet av seks minibankuttak, før hun fikk sperret kortet under to timer etter at tyveriet sannsynligvis fant sted. Det ble aldri gjort forsøk med feil pinkode ved disse uttakene. Dette ble en dyr opplevelse for kvinnen.

Nordmenn svindles: De tar ferien på din kredittkortregning

Dårlig skjult kode?

Bankklagenemnda holder kortholder ansvarlig for 8000 kroner av det tapte beløpet på grunn av at tyvene ikke forsøkte seg med feil koder ved uttak. På grunn av dette mener nemndas flertall at koden må ha vært oppbevart sammen med kortet, enten åpent eller dårlig kamuflert.

Men kunne ikke tyvene ha sett kvinnen taste koden før de stjal lommeboken? I dette tilfellet brukte hun sist kort med kodetasting to dager før tyveriet, så det er lite sannsynlig.

Kvinnen selv nekter imidlertid for at koden ble oppbevart med kortet, og mener at tyvene kunne ha fått hjelp fra uærlige personer i en bank.

Tenk deg om:Ikke dra kortet ditt her

Grovt uaktsom

I dette tilfellet kom bankklagenemndas flertall til at den uheldige kvinnen har opptrådt grovt uaktsomt, og sier at banken kan holde henne ansvarlig for en del av beløpet jfr. finansavtalelovens paragraf 35 (2) pkt a. Hadde hun blitt vurdert til å ha opptrådt uaktsomt, ville hun sluppet med å dekke 800 kroner av tapet.

Mindretallet mener at det at PIN-koden er blitt brukt uten at kunden har noen forklaring på hvordan koden er kjent for uvedkommende, ikke kan være tilstrekkelig til å legge til grunn at kunden har opptrådt grovt uaktsomt og på dette grunnlag ilegges ansvar. Mindretallet ønsket å avvise saken for å få den ført for domstolene.

Skimming: Er pin-koden din sikker?

Ditt ansvar

Bankenes avtalevilkår anbefaler at du husker koden din. Om du ikke gjør det, må koden ikke oppbevares i nærheten av kortet, for eksempel i samme lommebok eller veske. Når koden oppbevares slik at uvedkommende kan skaffe seg tilgang til både kort og kode, stilles det desto større krav til måten koden er notert på dersom du gjør dette for å huske den.

Bankklagenemndas praksis viser at det må være adgang til å notere koden til støtte for hukommelsen. Det forutsettes imidlertid da at koden kamufleres tilstrekkelig, slik at den ikke blir tilgjengelig for andre.

Robbet i Barcelona: Se den frekke tyven fotografert på fersk gjerning

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer