Slutt å klø!

Tørr og irritert hud er et problem for mange. Les om hvordan du kan hjelpe huden og redusere kløen.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Vi som bor i et kaldt klima er desverre ekstra utsatt for irritert hud. Kulden kan i seg selv være den faktoren som gjør huden irritert. Men enda vanligere er det desverre at huden reagerer på alle de mottiltakene som vi gjør for å holde kulden på avstand.

Kløe kan i noen tilfelle skyldes utslett eller en ytre irritasjon av huden. Men ofte ligger det egentlige problemet i mangel på fuktighet. Tørr hud vil lettere bli irritert, få sprekker og begynne å klø.

Varme uten fuktighet
Kunstig oppvarming av huset gjør innetemperaturen mer behagelig. Men samtidig vil luften bli tørrere fordi oppvarmingen fjerner noe av den naturlige fuktigheten.

Løsningen på dette problemet kan være å skaffe seg en luftfukter som sørger for at fuktigheten i luften er høy nok. Et godt alternativ kan være å sett ut boller med vann foran varmekildene slik at luften blir tilført fuktighet naturlig.

Mangel på fuktighet fra innsiden kan også bidra til tørr hud. Derfor er det viktig å drikke mye vann hver dag, brus, alkohol eller kaffe teller desverre ikke.

Forsiktig med såpen
Overdreven bruk av såpe kan også være med på å irritere og tørke ut huden. Hudekspert Ole Fyrand mener vi bør være forsiktige med å bruke vanlig såpe hver dag.

- Siden den tørre huden har lite fett på overflaten, kan de fleste forurensninger skylles av med lunkent vann. I mange tilfeller er dette tilstrekkelig for å holde huden ren. Hvis du bruker såpe ofte, vil huden bli veldig tørr. Såpen tar med seg litt av talglaget, og dette tar det lang tid å erstatte, forteller Fyrand til Mozon.

- Rengjøring av ansiktet med en mild nøytral såpe er nødvendig bare en gang i blant. Da skal du bruke en nøytral såpe. En nøytral såpe bør også brukes til daglig vask av utsatte kroppspartier, som i armhuler og de mer intime områder. Såpen bør være uten tilsetning av parfyme, da parfyme ofte irriterer tørr hud.

Lange bad eller dusj i varmt vann er heller ikke så bra for fuktigheten i huden. Om du vil dusje eller bade lenge bør du ikke ha for varmt vann og helst droppe parfymerte såper og badesalt.

Fuktighetskrem for hele kroppen
En god fuktighetskrem er kanskje det viktigste verktøyet mot tørr hud. En lotion er bra for vnlige hudpartier mens en fetere krem kan være det beste for problempartier som albuer, hender og føtter.

Det beste tidspunktet for å påføre fuktighetskremen er rett etter en dusj eller bad, mens huden fortsatt er fuktig.

Ytre irritasjon
I tillegg til en god fuktighet i huden bør du også tenke på hvordan du kan beskytte den mot ytre påkjenninger. I kaldt vær bør du beskytte ansikt og hender mot kulden, selv om du ikke planlegger å være lenge utendørs.

Oppvaskhansker beskytter både mot varmen og såpen i oppvaskvannet. Ull kan være godt og varmt men har en evne til å forårsake kløe. Bruk heller bomull innerst mot huden om dette er et problem.

Mozon 10.04.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer