Slutt for den gamle fødselsattesten

Erstattes av digital bekreftelse, men du kan fortsatt få tak i papirkopi.

MÅ BESTILLES: Nå kommer fødselsattesten digitalt, og du må bestille på nett hvis du ønsker en papirkopi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MÅ BESTILLES: Nå kommer fødselsattesten digitalt, og du må bestille på nett hvis du ønsker en papirkopi. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert

Skatteetaten varsler i dag at det blir slutt på å sende ut fødselsattest på papir. Fødselsattesten innholder opplysninger om personens navn, fødselsdato, personnummer, kjøntt, fødested og eventuelt navn på foreldre, og blir sendt ut etter barnets navn er registrert.

Løsningen med å sende den ut på papir erstattes av digital bekreftelse, kalt « Bekreftelse på registrering av fødsel og navn i Folkeregisteret ». Den inneholder samme informasjon som fødselsattesten, men har ikke håndskreven signatur eller stempel, opplyser Skatteetaten.

- Attestens rolle i samfunnet er kraftig redusert. Vi blir et stadig mer digitalisert samfunn, og Skatteetaten forventer at den digitale bekreftelsen vil erstatte behovet for fødselsattest på papir i de fleste tilfeller. Foreldre som trenger barnets fødselsnummer for å søke om tjenester, som barnehageplass, vil enkelt ha fødselsnummeret tilgjengelig i brevet som kommer i Altinn-innboksen, sier direktør for informasjonsforvaltning i Skatteetaten, Jørn Leonhardsen, i en pressemelding.

Modernisering av attester

Det blir fortsatt mulig å bestille fødselsattest med stempel og underskrift hvis du har behov for det, og det kan du gjøre på nett.

- Foreldre som trenger fødselsattesten kan bestille den i Altinn som før. Det er fordi det fortsatt er noen som vil ha behov for underskrevet attest. Dessuten kan det ta tid for virksomheter å omstille seg til å hente informasjonen elektronisk, eller å gjøre seg kjent med den nye bekreftelsen, opplyser Leonhardsen.

Bakgrunnen for denne endringen er digitaliseringen av attester i Folkeregisteret.

- Å utstede attester på papir er dyrt og ressurskrevende. Det er ikke bare Skatteetaten som bruker tid og ressurser på å utstede attester som nesten ingen har behov for. Folk må oppbevare attestene, kopier eller skanne dem. Det slipper de nå, sier han.

Mer om bestilling av fødselsattest på papir, kan du lese om på Skatteetatens nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer