Slutt for denne

Men blir det slutt på gifta?

Publisert
Sist oppdatert

De gamle faresymbolene som advarer oss om giftige, irriterende og på andre måter skadelige stoffer, er på vei ut. I stedet kommer nye symboler som skal gjøre det lettere for deg som forbruker å forstå symbolene - uansett i hvilket FN-land du måtte befinne deg.

Frist til 2010

EU har nylig vedtatt en ny forordning for klassifisering, merking og emballering av farlige stoffer og stoffblandinger. Dette innebærer nye faresymboler og nye kriterier for klassifisering. Regelverket skal tre i kraft senest 1. desember 2010, melder Statens forurensningstilsyn.

Giftige stoffer: Hva gjør du om hun drikker dette?

Nye symboler

Man går altså bort fra de gamle symolene med svarte figurer på oransje bakgrunn. I stedet kommer nye symboler som du kan se eksempler på til høyre; svrte figurer på hvit bakgrunn med rød ramme.

Det kommer også to helt nye symboler for helseskadelige produkter. De farebetegnelsene som i dag inngår i merkingen, for eksempel "helseskadelig" eller "irriterende" forsvinner. Isteden kombineres symbolene med ett av to mulige signalord som graderer faren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer