Slutt for rekordbillig dollar

Tiden med rekordlav dollar kan være over.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en lang periode med rekordbillig dollar, har trenden begynt å snu. Nå er dollarprisen på vei oppover igjen, og ekspertene tror valutaen vil fortsette å stige i årene som kommer.

- Vi ser for oss at innen utgangen av sommeren neste år vil dollaren ha steget opp til 6 kroner. Vi ser for oss at vi neppe vil se 7-tallet før tidligst i 2010-2011, sier makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities, til DinSide.

Sjekk dagens valutakurser

Historisk lav

Den 10. april i år bikket dollaren under den magiske 5-kronersgrensen. Det var etter en lang periode med nedgang i kursen. I skrivende stund ligger kursen godt over 5 kroner, og Wilhelmsen forklarer det ikke er amerikanske forhold som først og fremst er grunnen til at vi nå ser en liten oppgang for dollaren.

Bjørn Roger Wilhelmsen Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen Foto: First Securities Vis mer


- Det er ikke forventninger om bedre vekst i amerikansk økonomi som har utløst den tilbakevendingen vi ser nå. Det er forventningen om at amerikansk økonomi skal klare seg relativt bedre enn økonomien i en del andre land, for eksempel i EU-området, forklarer han.

De økonomiske framtidsutsiktene til flere land på denne siden av Atlanteren er altså med på å styrke den svake dollaren.

- Indikatorer for britisk og europeisk økonomi viser tegn til økonomisk stagnasjon, med nullvekst eller i verste fall resesjon.

Les også: Dollaren - død eller dyrebar?

Sterk krone

Wilhelmsen sier First Securities anslår at den norske kronen kan komme til å styrke seg ytterligere mot euro, selv om kronen altså trolig vil forsette å falle mot dollaren.

Her ser du kroneprisen for britiske pund, euro og amerikanske dollar hittil i år. Dollaren ligger på omtrent samme nivå som i januar, euroen har vippet over og under 8 kronersgrensen i hele år, mens pundet har svekket seg betraktelig. Statistikken er hentet fra Norges Bank. Bakgrunnsbilde: Colourbox.com
Her ser du kroneprisen for britiske pund, euro og amerikanske dollar hittil i år. Dollaren ligger på omtrent samme nivå som i januar, euroen har vippet over og under 8 kronersgrensen i hele år, mens pundet har svekket seg betraktelig. Statistikken er hentet fra Norges Bank. Bakgrunnsbilde: Colourbox.com Vis mer


- Det er også risiko for at kronen kan stige ennå mer, først og fremst på grunn av høy oljepris, men også på grunn av høy rente i forhold til i euroområdene. Vi tror renteforskjellen mellom Norge og euroområdene kan komme til å øke, sier makroøkonomen.

Sterk krone og svake utsikter i europeisk økonomi vil fortsette å få konsekvenser for verdien av pund og euro.

- Vi tror pundet vil holde seg lavt. Den har allerede falt ganske kraftig, og er historisk sett på et svakt nivå mot norske kroner. Vi kan risikere å se en litt svakere pund. Når det gjelder euroen tror vi den vil ligge på rundt 7,80 før nyttår, sier han.

Erik Bruce Foto: Nordea
Erik Bruce Foto: Nordea Vis mer


Litt forsiktigere anslag

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea tror også på en sterk norsk krone i tiden framover.

- Utsiktene for norsk økonomi er sterk, spesielt nå som oljeprisen er så høy, sier Bruce til DinSide.

Han tror i likhet med Wilhelmsen at den norske kronen vil holde seg sterk og muligens styrke seg. Han forventer en flat utvikling av dollaren mot norske kroner ut året, men at dollaren vil bli dyerere på lengre sikt.

- To år frem i tid tror vi dollaren skal opp over 5,50-5,70, og kanskje til og med enda høyere, sier Bruce.

Og kronen vil holde seg sterk mot pundet og euroen.

- Jeg tror vi jevnt over kommer til å ha en euro under 8 kroner i årene som kommer. Pundet er veldig svakt nå, så det kan komme litt tilbake, sier han.

Les også: Mer valuta for pengene

Viktig når du handler på nett

Valutakursene er svært viktig for deg som handler fra utenlandske nettbutikker. I Norge har vi den mye omdiskuterte 200-kronersgrensen som gjør at en må betale merverdiavgift på varer fra utlandet som koster over denne grensen.

Med en dollarkurs på nærmere 6 og etter hvert 7 må du belage deg på at flere varer du kjøper i utlandet vil bli momspliktige.

For å enkelt finne ut hva du må betale for netthandelen, bør du ta en titt på DinSides importkalkulator, som regner ut hvor mye moms og eventuelt toll du må betale for varer bestilt i utlandet. Slik kan du enkelt og greit finne ut om handelen virkelig lønner seg.

Importkalkulatoren

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer