Ross 308

Slutt for turbo-kylling

Nortura avslutter produksjonen av Norges mest solgte kylling.

TURBOKYLLING: Bedre kjent som Ross 308. Bildet er fra en dansk produksjon som ifølge Anima ligner norske forhold. Foto: Anima.
TURBOKYLLING: Bedre kjent som Ross 308. Bildet er fra en dansk produksjon som ifølge Anima ligner norske forhold. Foto: Anima. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nortura har bestemt seg for å sette en sluttdato for produksjon av landets mest solgte kylling. Det skjer etter kritikk mot dyrevelferden, melder Nationen.

– Ja, vi vil sette en sluttdato for bruken av Ross 308, sier Kjell S. Rakkenes, en av Norturas direktører, til avisa.

Ross 308 er i alle Priors kyllingprodukter som selges i dag. Nortura har i tillegg en mer saktevoksende art, Ranger, til restaurantmarkedet.

Dyrevernalliansen har jobbet lenge for å fase ut kyllingrasen Ross 308, og byttet til rasen Hubbard på alle sine egne merkevarer i 2018. Flere aktører har meldt seg på: Nettbutikken Oda fulgte etter sommeren 2022.

Svensk kyllingdokumentar sjokkerte

Norturas avgjørelse kommer i kjølvannet av at svenske dyrevernsaktivister smugfilmet i et kyllingoppdrettsanlegg i Skåne. Opptakene, som ble vist på SVT tidligere denne uka, viser blant annet ulovlig avliving uten bedøving hos Aviagen i Sverige.

Dette selskapet forsyner det norske markedet med rugeegg, men ikke bare Ross 308 - de forsyner også markedet med egg som blir til mer saktevoksende raser.

Nøyaktig når en omstilling vil skje er ikke fastsatt, men det vil ta tid før forbrukerne vil merke endringen. Rema 1000 brukte rundt to år på å endre til Hubbard.

Økt dyrevelferd fører med seg økte utgifter, og det er ikke premie for å spå at deler av de ekstrakostnadene vil bli skjøvet over på forbrukerne.

- Smaker at kyllingen har hatt det godt

Etter å ha testet en rekke ulike kyllingprodukter over flere år, er vi ikke i tvil: Du smaker at kyllingen har hatt et godt liv.

Økologisk kylling fra saktevoksende raser kommer gjennomgående bedre ut i tester.

Da vi testet hele kyllinger lot testpanelet seg imponere av de økologiske variantene.

- Du kan virkelig smake at denne kyllingen har hatt et langt og godt liv, sa Jonathan Howell, på den tida kjøkkensjef på Festningen Restaurant i Oslo.

Sist vi testet kyllingfilet hadde de beste filetene dette til felles: Det var saktevoksende kyllingraser. Ben Cox, kokk og medeier i Oslo Restaurant Group, konkluderte også følgende:

- Om du skal lage en saus, og ikke trenger at kyllingen skal smake noe særlig, kan du velge en av de litt rimeligere som ikke har skinn. Men om du vil at kyllingen skal skinne for seg selv, og smake mye og godt, bør du velge en kylling med skinn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer