Nortura har bestemt seg for å sette en sluttdato for produksjon av landets mest solgte kylling. Det skjer etter kritikk mot dyrevelferden, melder Nationen.
– Ja, vi vil sette en sluttdato for bruken av Ross 308, sier Kjell S. Rakkenes, en av Norturas direktører, til avisa.

Filmen svinebønder frykter. Brukte skjult kamera i fem år
Ross 308 er i alle Priors kyllingprodukter som selges i dag. Nortura har i tillegg en mer saktevoksende art, Ranger, til restaurantmarkedet.
Dyrevernalliansen har jobbet lenge for å fase ut kyllingrasen Ross 308, og byttet til rasen Hubbard på alle sine egne merkevarer i 2018. Flere aktører har meldt seg på: Nettbutikken Oda fulgte etter sommeren 2022.
Svensk kyllingdokumentar sjokkerte
Norturas avgjørelse kommer i kjølvannet av at svenske dyrevernsaktivister smugfilmet i et kyllingoppdrettsanlegg i Skåne. Opptakene, som ble vist på SVT tidligere denne uka, viser blant annet ulovlig avliving uten bedøving hos Aviagen i Sverige.
Dette selskapet forsyner det norske markedet med rugeegg, men ikke bare Ross 308 - de forsyner også markedet med egg som blir til mer saktevoksende raser.
Nøyaktig når en omstilling vil skje er ikke fastsatt, men det vil ta tid før forbrukerne vil merke endringen. Rema 1000 brukte rundt to år på å endre til Hubbard.
Økt dyrevelferd fører med seg økte utgifter, og det er ikke premie for å spå at deler av de ekstrakostnadene vil bli skjøvet over på forbrukerne.
- Smaker at kyllingen har hatt det godt
Etter å ha testet en rekke ulike kyllingprodukter over flere år, er vi ikke i tvil: Du smaker at kyllingen har hatt et godt liv.

Merket du skal se etter
Økologisk kylling fra saktevoksende raser kommer gjennomgående bedre ut i tester.
Da vi testet hele kyllinger lot testpanelet seg imponere av de økologiske variantene.
- Du kan virkelig smake at denne kyllingen har hatt et langt og godt liv, sa Jonathan Howell, på den tida kjøkkensjef på Festningen Restaurant i Oslo.
Sist vi testet kyllingfilet hadde de beste filetene dette til felles: Det var saktevoksende kyllingraser. Ben Cox, kokk og medeier i Oslo Restaurant Group, konkluderte også følgende:
- Om du skal lage en saus, og ikke trenger at kyllingen skal smake noe særlig, kan du velge en av de litt rimeligere som ikke har skinn. Men om du vil at kyllingen skal skinne for seg selv, og smake mye og godt, bør du velge en kylling med skinn.