Slutt på 160 tegn?

- Det er opp til forbrukeren, svarer GSM.

160 tegn, og så må du betale for en ny melding. Men datamengden du sender er minimal. Foto: DinSide
160 tegn, og så må du betale for en ny melding. Men datamengden du sender er minimal. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet tegn i en SMS har vært det samme siden nordmenn begynte å sende tekstmeldinger for 10-15 år siden. Prisene har vært under hardt press, men fortsatt tar operatørene betalt per 160 tegn du sender.

Hvorfor er det slik? spurte vi i forrige uke og fikk noe ulike svar. Med en snittpris på 40 øre per SMS betaler vi i realiteten 3.000 kroner per megabyte vi sender.

Her ser du resonnementet

Svarene vi fikk fra Nokia, Telenor og NetCom var noe sprikende og utløste debatt:

- Det er 160 tegn som er standarden. Ferdig med det, skrev en leser.

- Utrolig at vi ligger så langt bak, skrev en annen.

Opp til forbrukeren?

NetCom viste til GSM-standarden da vi ba om en forklaring, og nå har GSM-organisasjonen, Global System Mobile Association, svart oss:

- Lengden på en tekstmelding er satt til 160 tegn for å sikre at det er kompatibelt med alt tidligere utstyr. Dette er for å sikre at forbrukere ikke trenger å erstatte sine telefoner og at eldre telefoner fremdeles vil virke som de skal. Nytt utstyr, slik som iPhone, har ikke restriksjoner for lengden på en SMS, de bare aggregerer når lengden går over 160 tegn. Nytt utstyr, for eksempel med muligheter for chat, kan selvsagt ikke styres av et maks antall tegn, skriver Robindhra Mangtani i GSMA til DinSide.

Men så kommer det oppsiktsvekkende:

- Vi lar forbrukeren få bestemme hvor lenge dette skal vedvare.

Øyvind Vederhus er informasjonssjef i NetCom. Foto: Netcom
Øyvind Vederhus er informasjonssjef i NetCom. Foto: Netcom Vis mer


Øyvind Vederhus i NetCom har følgende kommentar til GSMAs utspill:

- Med nye telefoner, som iPhone, kan du, som GSMA sier, skrive så lange tekstmeldinger du vil. Men standarden gjør at disse sendes som flere, i bolker på 160 tegn. Denne standarden berører alt fra software i mobilnettet til basestasjoner og mobiltelefoner. Alle elementene er satt opp for å kommunisere meldingsbolker på 160 tegn. Dermed må samtlige elementer enes om et nytt teknisk oppsett, eller språk, seg imellom for at meldingsbolkene skal bli lengre, forklarer Vederhus.

Han er imidlertid ikke sikker på hva GSMA mener med sin appell til fobrukerne.

- Jeg vil tro at de sikter mot telefonparken - altså at forbrukeren kan fornye telefonen sin og dermed skrive lengre meldinger. Men uten ny standard vil de nok fortsatt sendes som bolker på 160 tegn, sier Vederhus.

Slik startet det

Seniorrådgiver Finn Trosby i Telenor forklarer hvordan det hele startet:

- Vi besluttet den gang å benytte signaleringssystemet for GSM – i GSM-terminologi kalt ”MAP” (Mobile Application Part) – for transport av kortmeldinger i kjernenettet, det vil si mellom sentralene. Det viste seg at hvis man ikke skulle utvide basisen for dette signaleringssystemet vesentlig (en ganske kompleks og omstendelig prosess), måtte man begrense lengden av en kortmelding til litt over 140 bytes (eller oktetter, som vi sa den gang). Vi valgte da å sette grensen til et rundt tall, som ble 140 bytes eller 160 7-bits karakterer. Begrensningen på 160 tegn kommer altså fra begrensninger på overføringsremediene i nettet; ikke – som man kanskje skulle være fristet til å tro – på radiohoppet, sier Trosby.

Begrensningen er kunstig

Det begynner imidlertid å bli færre grunner til å beholde 160-tegnsgrensen, om vi tolker Trosby rett.

Basert på informasjon fra sin etterfølger i SMS-arbeidet, Kevin Holley, forklarer han videre om utviklingen.

- Etter noen år økte overhead'en i de datapakkene som skulle gå i signaleringssystemet slik at nyttelasten måtte tilsvarende reduseres, dersom man ikke skulle utvide den basisen jeg nevnte tidligere.

Trosby forteller at det kom til en diskusjon i gruppene som spesifiserte nettet og signaleringen, og siden det var også andre forhold som talte for basisutvidelse, vedtok man å foreta denne utvidelsen.

- Dermed bortfalt, i de nett og terminaler som ble utformet i henhold til de nye spesifikasjonene, egentlig begrensningen på 160 tegn. Man beholdt den likevel, først og fremst av hensyn til bakoverkompatibilitet. Dette gjelder enkle kortmeldinger.

Med disse abonnementene er det gratis å ringe


- Skal bli interessant å følge

Trosby sier videre at det skal bli interessant å følge utviklingen av SMS og de berømmelige 160 tegnene.

- SMS er implementert for nye teknologier som GPRS og UMTS, og man vurderer om den vil bli inkorporert i LTE. Dette er alt sammen teknologier hvor begrensninger som dette er fullstendig irrelevante.

Likevel står 160 tegn fortsatt i brukermassens bevissthet.

- Kanskje var pessimistene den gang i 1988-1898 altfor kategoriske da de slo fast at med 160 tegn som grense, var tjenesten død som person til person-tjeneste? Twitter med sine maksimalt 140 tegn har jo blitt en viss suksess, sier Trosby.

Med dagens standard er det i alle fall sikkert at mobiloperatørene kan ta seg godt betalt for svært små mengder data.

Hva mener du? Er forklaringen om "bakoverkompabilitet" god nok? Delta i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer