Slutt på 160 tegn?

- Det er opp til forbrukeren, svarer GSM.

160 tegn, og så må du betale for en ny melding. Men datamengden du sender er minimal. Foto: DinSide
160 tegn, og så må du betale for en ny melding. Men datamengden du sender er minimal. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet tegn i en SMS har vært det samme siden nordmenn begynte å sende tekstmeldinger for 10-15 år siden. Prisene har vært under hardt press, men fortsatt tar operatørene betalt per 160 tegn du sender.

Hvorfor er det slik? spurte vi i forrige uke og fikk noe ulike svar. Med en snittpris på 40 øre per SMS betaler vi i realiteten 3.000 kroner per megabyte vi sender.

Her ser du resonnementet

Svarene vi fikk fra Nokia, Telenor og NetCom var noe sprikende og utløste debatt:

- Det er 160 tegn som er standarden. Ferdig med det, skrev en leser. - Utrolig at vi ligger så langt bak, skrev en annen.

Opp til forbrukeren?

NetCom viste til GSM-standarden da vi ba om en forklaring, og nå har GSM-organisasjonen, Global System Mobile Association, svart oss:

- Lengden på en tekstmelding er satt til 160 tegn for å sikre at det er kompatibelt med alt tidligere utstyr. Dette er for å sikre at forbrukere ikke trenger å erstatte sine telefoner og at eldre telefoner fremdeles vil virke som de skal. Nytt utstyr, slik som iPhone, har ikke restriksjoner for lengden på en SMS, de bare aggregerer når lengden går over 160 tegn. Nytt utstyr, for eksempel med muligheter for chat, kan selvsagt ikke styres av et maks antall tegn, skriver Robindhra Mangtani i GSMA til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.