Slutt på "avtaletid"?

Når det ikke følger med subsidiert telefon, kan ikke operatørene kreve bindingstid, sier Forbrukerombudet.

Kan forsvinne: Abonnementer som Netcoms FlexiTalk kan forsvinne, om Forbrukerombudet får det som de vil.
Kan forsvinne: Abonnementer som Netcoms FlexiTalk kan forsvinne, om Forbrukerombudet får det som de vil. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er forståelig at teleoperatørene vil binde deg til å bruke deres dyre abonnementer i minst tolv måneder når du får en sterkt subsididert telefon. Månedsavgiften på 199, 499 eller 799 kroner må anses som renter og avdrag på et lån de har gitt deg når du styrter ut av butikken etter å ha gitt én krone for telefonen.

Ubegrunnet "avtaletid"

Men hva når du ikke har fått noe av operatøren? Flere operatører, herunder Netcom, tilbyr kundene sine abonnementer med tolv måneders avtaletid uten at det ligger noe slikt implisitt lån i bunnen. Du blir bundet til operatøren selv om du kommer med din egen telefon, også om den er kjøpt av noen andre enn Netcom.

Forbrukerombudet har derfor bedt om at slike abonnementer opphører. Netcom har svart at disse abonnementene innebærer billigere ringetid og at de derfor er til fordel for kunden. Det er også et lavt abruddsgebyr for å oppheve avtalen, skriver Netcom. Gebyret er 600 kroner om avtalen sies opp straks den er inngått, synkende med 50 kroner måneden.

- For å låse inn kunden

Forbrukerrådet skriver temmelig skarpt tilbake:

Et tilbud om ringetid mot 12 måneders bindingstid, blir etter Forbrukerombudets erfaringer ofte tilbudt forbrukere som har abonnementer med forskuddsbetaling av ringetid, for eksempel abonnementet Netcom Young Talk. Forbrukerombudet har sett eksempler på at forbrukere i flere runder har blitt overtalt til å ta imot tilbud om ringetid mot å inngå ny 12 måneders avtaleperiode. På denne måten har forbrukerne spart opp flere tusen kroner i ringetid, og noen har igjen ønsket å få utbetalt det oppsparte ringebeløpet i kontanter ved oppsigelse. Netcom har i tidligere sak for Forbrukerombudet (09/516), vist til egne kontraktsvilkår punkt 13 og beskrevet at slik ringetid ikke utbetales ved oppsigelse. Etter Forbrukerombudets vurdering vil en slik praksis kunne føre til at forbrukeren forblir kunde i det selskap hvor vedkommende har oppsparte ringeminutter, dvs. at den innelåsende effekten kan være stor.


Må slutte innen 31. august

Forbrukerombudet gir Netcom en frist til 31. august med å avslutte praksisen med bindingstid/avtaletid for abonnementer der selskapet ikke har spesielle utgifter i forkant. Hvis ikke, vil Bjørn Erik Thon ta saken til Markedsrådet.

- Vi har dialog med Forbrukerombudet, og har fått svarfrist 31. august. Vi vurderer saken fortløpende, og vil ta endelig stilling til Ombudets ønsker og krav innen fristen løper ut, skriver informasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer