Slutt på fulle arbeidsuker

Er du lei jobben, kan du glede deg over de neste tre ukene.

Mange nordmenn kan glede seg over tre firedagersuker på rad. Foto: Norskkalender.no
Mange nordmenn kan glede seg over tre firedagersuker på rad. Foto: Norskkalender.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er fredag, og bak deg har du første og siste fulle arbeidsuke i mai, i alle fall dersom du har en såkalt vanlig åtte til fire-jobb.

Mai måned er som alltid full av fridager, og i år fordeler de seg slik at du slipper unna med firedagers jobbuke tre uker på rad.

Kristi himmelfartsdag kommer i år i uke 19, nærmere bestemt torsdag 13. mai. Uken etter starter med 17. mai, som også er offisiell fridag, og uke 21 starter med 2. pinsedag, som faller på 24. mai i år. Dermed har du to langhelger å se frem til denne måneden.

Gjelder ikke alle

Husk likevel at disse kjærkomne fridagene ikke er alle forunt. Svært mange nordmenn har yrker som ikke kan ta hensyn til røde dager i kalenderen.

Skal du på jobb, bør du imidlertid være klar over hvilke ekstra rettigheter du har dersom du er pålagt å jobbe på en helligdag eller offisiell fridag. Dette kan variere mellom ulike arbeidsplasser, men det er normalt å få et tillegg på 100 prosent av timesatsen dersom du er pålagt å jobbe på en helligdag.

Vær også oppmerksom på at du kan ha krav på lønn på bevegelige helligdager dersom dette er regulert i en tariffavtale eller i lokale avtaler. Bevegelige helligdager er de helligdagene som ikke faller på samme dato hvert år. Skjærtorsdag, langfredag, 2. påskedag, 2. pinsedag og Kristi himmelfartsdag er derfor bevegelige helligdager.

Se også: Derfor får du mindre lønn i juni

Husk alkoholsalget

En noe mindre utfordring knyttet til helligdagene i mai er tidene for alkoholsalg. Nedenfor har vi laget en oversikt over hvilke åpningstider som gjelder rundt de røde maidagene.

DagDatoNavnVinmonopolet*Ølsalg i butikk**
Onsdag12. mai 8.30-18.008.00-20.00
Torsdag13. maiKristi himmelfartsdagstengtstengt
Fredag14. mai 8.30-18.008.00-20.00
Lørdag15. mai 8.30-15.008.00-18.00
Søndag16. mai stengtstengt
Mandag17. maiGrunnlovsdagstengtstengt
Lørdag22. maiPinseaftenstengt8.00-15.00
Søndag23. mai1. pinsedagstengtstengt
Mandag24. mai2. pinsedagstengtstengt
*Indikerer når Vinmonopolet har lov til å ha åpent. Åpningstidene varierer fra sted til sted. **Indikerer når butikkene har lov til å selge alkohol. Åpningstidene varierer fra sted til sted.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer