Slutt på pengesedler?

På Internett innføres det stadig nye valutaer og betalingssystemer, og amerikanske forskere mener nå at bruken av tradisjonelle pengesedler og mynter vil forsvinne helt innen et par år.

Publisert

Tidligere sentralbanksjef i Belgia, nå forsker ved Berkeley Universitetet i California, Bernard Lietaer, mener at penger slik vi bruker dem i dag vil gjennomgå en radikal forandring takket være Internett. – Jeg tror det vil komme en mengde av nye betalingssystemer og nettvalutaer i årene som kommer, men hele 95 prosent av disse vil være mislykket. De resterende 5 prosent vil imidlertid forandre pengeverdenen – slik vi opplever den i dag.

Hva er penger?

Penger er informasjon om hvordan vi skal bytte energi, forteller Lietaer. Penger er også sterkt tilknyttet til det samfunnet du lever i, ettersom personer som bor der har blitt enige om hva slags betalingsmiddel de skal bruke for å gjennomføre handel. Det har resultert i at de fleste land har sin egen valuta, ettersom det er geografisk fornuftig at personer som bor i nærheten av hverandre kan bruke de samme betalingsmidlene.

Internett har ikke skapt nye betalingssystemer men akselerert utviklingen og distribusjonen av dem, forteller Lietaer. Det er derfor ikke lenge til før internettsamfunnet vil kreve et felles betalingssystem eller valuta, på tvers av landegrenser, ettersom dette vil være mest praktiske til daglig bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.