Slutt på spareprodukter med negativ avkastning

- En skandale på linje med Terra, sier den uavhengige finansrådgiveren Agnes Bergo om salget av strukturerte spareprodukter, som det nå er forbudt å selge. Hun mener kundene bør gå til massesøksmål mot bankene.

Publisert
Sist oppdatert

Agnes Bergo, innehaver av rådgivningstjenesten Pengedoktoren, har vært kritisk til både de såkalte strukturererte spareproduktene og salget av dem, i flere år.

Skandale

- Dette er som en Terra-skandale, sier Agnes Bergo til DinSide. - Men verken myndighetene eller Kredittilsynet har vært interessert i privatkundenes tap før nå. Terra mistet konsesjonen sin, men bankene som har tilbudt disse produktene til privatkunder går fri.

Bergo har selv opplevd at bankkunder har kommet til henne og bedt om hjelp til å håndtere tapte sparepenger. Nå har det kommet en forskrift som i praksis forbyr salget av disse produktene til privatpersoner.

Forskriften kommer fordi norske sparebankkunder ifølge en undersøkelse gjennomført på Universitetet i Agder viser at norske kunder har tapt til sammen 14 milliarder kroner på disse spareproduktene. Eller skal man si "nedsparingsprodukter"?

Slik får du derimot 11,98 prosent avkastning

Kredittilsynet har gjennomført en studie hvor avkastningen på til sammen 40 spareprodukter levert av 15 norske banker. I denne undersøkelsen fant man ut av 137 (tilsvarende 40 prosent) av produktene på markedet, hadde gitt kundene ingen eller negativ avkastning.. Gjennomsnittlig avkastning på alle de produktene finansiert med egne penger var på fire prosent. Tegningsomkostningene er ikke iberegnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer