Slutt på sprøytestikk

Redd for sprøyter? Nå utvikler forskere en ny teknikk for blodprøver og medikamenter helt uten smertefulle stikk.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Sprøyteskrekk er et problem som mange av oss kjenner til. Problemet er størst hos barn, men også mange voksne gruer seg i dager og uker før de skal til legen for å sette en vaksine eller ta en blodprøve.

Sprøyte uten stikk
Forskerne ved Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology i Massachusetts vil nå få en slutt på dette problemet. De har utviklet en stikkfri sprøyte som nå kan få lutt på alle ubehagelige og smertefulle sprøytestikk.

Den stikkfrie sprøyten bruker en teknikk som kalles mikro-skjæring ved hjelp av gass under høyt trykk. Mikroskopiske gassbobler settes inn i huden og danner en tynn tunnell hvor legen kan sette medikamenter eller hente en liten blodprøve.

Testet sprøyten selv
- Vår tilnærming har vært å lage en liten åpning i huden uten noen former for bi-effekter. Denne åpningen kan brukes til å transportere små eller store molekyler, som for eksempel medikamenter eller vaksiner forteller seniorforsker James Weaver til Reuters Health.

De amerikanske forskerne har selv testet teknikken og kommet frem til at teknikken kan brukes til å sette en vanlig lokalbedøvelse eller en liten blodprøve som kan måle blodsukkeret. Og det fullstendig smertefritt.

- Når sprøyten ble testet på meg føltes det som om noen blåste over armen min. Når åpningen var dyp nok til å hente ut blod kjente jeg en forsiktig prikking og kiling i huden. Denne følelsen kommer av blodet som beveger seg i huden, ikke sprøyten i seg selv, forklarer Weaver.

Må utvikles ferdig
Selv om den nye sprøyteteknikken viser lovende resultater kan det fortsatt ta tid før de stikkfrie sprøytene kan brukes av leger her hjemme.

- Våre undersøkelser beviser at selve ideen om mikro-skjæring kan brukes til å sette medikamenter eller hente blodprøver. Men fortsatt gjenstår mange praktiske problemer før vi har utviklet en stikkfri sprøyte som kan brukes i vanlig legepraksis, mener Weaver.

Mozon 03.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer