Slutt på sprøytestikk

Redd for sprøyter? Nå utvikler forskere en ny teknikk for blodprøver og medikamenter helt uten smertefulle stikk.

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Sprøyteskrekk er et problem som mange av oss kjenner til. Problemet er størst hos barn, men også mange voksne gruer seg i dager og uker før de skal til legen for å sette en vaksine eller ta en blodprøve.

Sprøyte uten stikkForskerne ved Harvard-MIT Division of Health Sciences and Technology i Massachusetts vil nå få en slutt på dette problemet. De har utviklet en stikkfri sprøyte som nå kan få lutt på alle ubehagelige og smertefulle sprøytestikk.

Den stikkfrie sprøyten bruker en teknikk som kalles mikro-skjæring ved hjelp av gass under høyt trykk. Mikroskopiske gassbobler settes inn i huden og danner en tynn tunnell hvor legen kan sette medikamenter eller hente en liten blodprøve.

Testet sprøyten selv- Vår tilnærming har vært å lage en liten åpning i huden uten noen former for bi-effekter. Denne åpningen kan brukes til å transportere små eller store molekyler, som for eksempel medikamenter eller vaksiner forteller seniorforsker James Weaver til Reuters Health.

De amerikanske forskerne har selv testet teknikken og kommet frem til at teknikken kan brukes til å sette en vanlig lokalbedøvelse eller en liten blodprøve som kan måle blodsukkeret. Og det fullstendig smertefritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer