Slutt på sukkersjokk

Ni av ti barn får i seg for mye sukker. Slik lærer du barna sunne vaner:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før var godteri og søtsaker forbeholdt helgene. Men så har barna begynt å tøye strikken lenger, og nå er det mange som får i seg mengdevis med søt og usunn mat, hver eneste dag.

Helse- og sosialdirektoratet meldte nylig at nærmere 90 prosent av barn og unge får i seg mer sukker enn anbefalingene til helsemyndighetene.

Hos en gjennomsnittlig 9-åring kommer 2/3 av tilsatt sukker fra de store sukkerkildene som brus, saft, sukker og godteri. Hos 13-åringene kommer over 70 prosent fra de samme kildene.

Inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til maks 10 prosent av det totale energiinntaket.

Husk at du også spiser usynlig sukker

Men selv om strikken er tøyd langt, så er det aldri for sent å gå tilbake. Og da er det opp til de voksne å være bevisste og fremstå som gode rollemodeller.

En vanesak - Det er lurt at voksne er bevisste i sine valg, og velger sunn fremfor usunn mat. Står det sjokoladepålegg på frokostbordet vil barna nesten garantert ha det i stedet for andre sunne påleggsvarianter. Og blir de tilbudt både vann og saft skal de nesten alltid ha saft, sier ernæringsekspert Jeanette Roede til Mozon.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer