Slutter å røyke, men...

Mange har stumpet røyken for godt etter røykeforbudet. Nå tyr rekordmange til nikotintyggis.

Mange blir avhengige av nikotintyggis.  Foto: Colourbox
Mange blir avhengige av nikotintyggis. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge trådde den nye røykeloven i kraft i 2004, og da ble det forbud mot å røyke på alle norske serveringssteder. For danskene tok det litt lengre til å stumpe røyken, men i 2007 ble det forbudt å røyke på alle offentlige steder her også.

Røykeloven har ført til at mange nordmenn og dansker har sluttet å røyke. Samtidig ser man at salget av nikotinerstatning har eksplodert, skriver danske Politiken. Det vil si salget av nikotinplaster, nikotintyggis og nikotintabletter.

Nederst i artikkelen kan du lese at det mistenkes at nikotintyggis kan være farlig.

Det at salget har økt kraftig kommer fram i en ny undersøkelse som Danmarks Apotekerforening har gjort på vegne av Politiken. Salget omfatter både nikotinpreparater som er solgt i danske apotek samt i dagligvarebutikker.

Les også:
Selger e-røyk ulovlig
Gravide bør unngå nikotinplaster
Snus uten nikotinrus

60.000 tyggiser om dagen

Fra mai 2007 – da røykeloven trådde i kraft, til mai året etter, var det salget av nikotintyggegummi som steg mest. Økningen på denne perioden var på 60.000 biter nikotintyggegummi per dag, med et nikotininnhold på to milligram.

- Noen røykere bruker det som erstatning for røyken, fordi man for eksempel ikke kan røyke på fly eller på jobben. Da velger man tyggegummi istedenfor, sier direktør i Danmarks Apotekerforening Lotte Fonnesbæk.

Hun tror også salget har økt fordi flere har bestemt seg for å stumpe røyken etter røykeloven trådde i kraft. Mange av disse bruker nikotinprodukter som et røykestoppmiddel.

Nå får flere av landets apotek henvendelser fra folk som er blitt så avhengige av nikotintyggisen, at de ønsker hjelp med å legge av seg denne vanen.

Og det kan være et klokt valg, ifølge ekspertene.

Slik sumper du røyken
Røykestopp uten kilohopp

Kan gjøre skade

Ifølge Inge Haunstrup Clemmensen ved Kræftens Bekæmpelse, som tilsvarer Kreftforeningen i Norge, mangler det dokumentasjon på hva som skjer i kroppen når man tyr til nikotinerstatning i mange år.

- Vi vet ikke, men det påvirker mange ting i kroppen. Det ser ut til å påvirke blodtrykket og hjertet, og gir dermed en økt risiko for eksempelvis blodpropp. Det er fordi nikotin er en svært sterk gift, sier Haunstrup Clemmensen.

Hun understreker imidlertid at hun ikke oppfordrer folk til å holde seg helt unna nikotinpreparater.

- Ikke stump røyken på nyttårsaften

Ikke bruk i mer enn 3-6 måneder

- For noen er dette en god hjelper som kan bidra til røykekutt. Men man burde ikke ta preparatene så lenge at det blir en ny uvane. De bør ikke brukes i mer enn tre til seks månederk, sier Haunstrup Clemmensen.

En undersøkelse som Sundhedsstyrelsen står bak, som tilsvarer Statens helsetilsyn i Norge, viser at hver femte som bruker nikotinerstatning er avhengig av midlene. Og fire av ti har brukt midlene i over ti år.

En grunn til at mange blir langtidsavhengige kan være fordi det er tillatt å selge nikotinpreparater i dagligvarebutikker, ifølge Danmarks Apotekerforening.

Kræftens Bekæmpelse og Apotekerforeningen er i disse dager i gang med å lage en omfattende guide som skal hjelpe personer som er blitt avhengig av nikotinpreparater. Guiden vil være klar i løpet av neste år.

Røykekutt på nettet

I Norge ser man også en kraftig økning i salget av nikotinpreparater fra 2003 til 2006. I 2003 omsatte nordmenn nikotinpreparater for mer enn 116 millioner kroner. Tallet steg til mer enn 157 millioner i 2006. Etter dette er veksten imidlertid svakere, og er på i overkant av tre prosent per år, ifølge Apotekforeningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer