"Slynget" seg ut av smertehelvete

Etter utallige spesialistbesøk fant Jarle Tajet (39) løsningen.

Etter flere år med smerter og utallige besøk hos spesialister fant Jarle Tajet (39) endelig det han tror er løsningen: slyngebehandling. Her instrueres han av fysioterapeut Tone Eikedalen. Foto: Merete Korsberg Dalsbø
Etter flere år med smerter og utallige besøk hos spesialister fant Jarle Tajet (39) endelig det han tror er løsningen: slyngebehandling. Her instrueres han av fysioterapeut Tone Eikedalen. Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jarle Tajet (39) er en del av statistikken. Han er en av de omlag to millioner nordmennene som plages muskel- og skjelettplager. Mange år med monoton og repetitivt arbeid medførte at han i 1996 ble sykemeldt fra jobben som tømrer.

- Jeg fikk muskelproblemer i ryggen og i beina. Jeg hadde skikkelig vondt og det gikk ut over nattesøvnen, forteller Tajet til DinSide Helse.

Plagene kom tilbake

I 2001 forverret plagene seg ytterligere. Tajet fikk kink i nakken og innså at han måtte omskoleres dersom han skulle ha noen sjanse til å komme tilbake til yrkeslivet igjen.

- Jeg gikk til både fysioterapi og kiropraktor og ble bedre etter hvert besøk, men plagene kom alltid tilbake, sier 39-åringen.

Les også: Migrene av hardtrening

Dette er Neurac/ slyngebehandling:

 • Neurac står for Neuromuscular Activation (Nevromuskulær Aktivering)
 • Behandlingen brukes for alle typer muskel- og skjelettplager, og har vist seg å være spesielt effektiv for smerter og plager i rygg, nakke og skuldre.
 • Utviklet av Redcord AS gjennom 17 år med forskning og klinisk erfaring.
 • Benytter egenutviklede slynger i behandlingen
 • Ustabiliteten i slyngene gjør at øvelsene utfordrer flere muskelgrupper samtidig
 • Meget effektiv treningsmetode. 15 minutter tre ganger i uka gir gode resultater.
 • Redcord Clinics er Norges kompetansesentre for slyngebehandling.
 • Han visste ikke sine arme råd og som et siste forsøk kontaktet han forsikringsselskapet sitt, Vertikal Helseassistanse AS, for å sjekke om det fantes en behandlingsform han ikke hadde prøvd. De anbefalte slyngebehandling.

  "Skrur på" deaktiverte muskler

  Slyngebehandling er en behandlingsmetode hvor man ved hjelp av slynger aktiverer svake eller deaktiverte muskler.

  - Behandlingen går ut på å finne svakheter i muskelsamspillet og signalstrømmen fra hjerne til muskel og lokalisere de musklene som har "skrudd seg av". Dette kan skje ved feil-, under- eller overbelastning av muskler eller ved skade som for eksempel whiplash.

  Dette er Redcord Clinic

  Redcord Clinic er et kompetansesenter for Neurac behandling og trening.

  De har klinikker i Oslo, Bergen, Trondheim og Arendal.

  Tilbyr en behandlingsmetode for muskel- og skjelettplager, ved hjelp av slyngebehandling og slyngetrening

  Alle fysioterapautene er sertifiserte Neurac-instruktører.

  Hos Redcord koster den første undersøkelsen 1.000 kroner (1,5 timer). Deretter koster hver oppfølgingstime (1 time) 700 kroner.

  Utstyret: Et Neurac-apparat koster 3.290 kroner. Mini-versjonen får du for 1.290 kroner.

  Klinikken har ikke driftsavtale med kommunen, noe som innebærer at du ikke kan benytte deg av refusjonsretten ved fysikalsk behandling.

  Hvis noen muskler "skrur seg av" eller er for svake, vil andre muskelgrupper ta over arbeidet og vil i sin tur bli overbelastet, forklarer fysioterapeut Tone Eikedalen ved Redcord Clinic i Oslo.

  Les også: Unngå brølerne på treningssenteret

  Ved å teste ut kroppen med øvelser i slynger finner fysioterapeuten ut hvilke muskler som "svikter" eller ikke gjør jobben sin. Deretter begynner jobben med å utfordre hjernen til å skru på disse musklene ved å gjøre smertefrie, høydoserte øvelser på ustabilt underlag (slynger).

  Les også: Treningspillen som virker

  - Ofte er dette som en bryter som bare må "skrus på", og derfor ser vi gjerne drastisk effekt etter bare en behandling, sier Eikedalen og legger til:

  - Men dersom man ikke har merket noen bedring etter to til tre ganger er kanskje ikke denne behandlingsmetoden noe for deg.

  Skeptisk til å begynne med

  Kjernen i konseptet er trening i slynger med kroppen som vekt. Dette styrker indre og ytre musklatur og samspillet mellom dem. Foto: Merete Korsberg dalsbø
  Kjernen i konseptet er trening i slynger med kroppen som vekt. Dette styrker indre og ytre musklatur og samspillet mellom dem. Foto: Merete Korsberg dalsbø Vis mer

  Etter utallige besøk til ulike spesialister uten
  resultater, innrømmer Tajet at han var noe skeptisk da han entret klinikken for første gang.

  - I tillegg syntes jeg det hørtes rart ut med en behandling som ikke skulle være vond, men det ble motbevist ganske raskt. Allerede etter 30 sekunder merket jeg en bedring. Den dagen kjørte jeg hjem med en god følelse, smiler Tajet.

  - Grunnen til at plagene kom tilbake var at de tidligere kun behandlet ryggen og nakken, når det var føttene som var et av hovedproblemene. Redcord var det første stedet hvor de studerte føttene mine. Ingen andre sjekket om jeg var plattfot og om det hadde noe å gjøre med plagene mine.

  Gjør det vondt, gjøres øvelsene feil. Her utfører Jarle Tajet øvelsen "supermannen". Foto: Merete Korsberg Dalsbø
  Gjør det vondt, gjøres øvelsene feil. Her utfører Jarle Tajet øvelsen "supermannen". Foto: Merete Korsberg Dalsbø Vis mer

  Etter tre besøk hos spesialist og tre gjennomganger av det skreddersydde treningsprogrammet sammen med fysioterapeut, er Jarle Tajet klar for å begynne egentreningen hjemme i Halden.

  Vel en måned etter at han for første gang satte sine ben innenfor veggene hos Redcord er hverdagen en helt annen.

  - På en smerteskala fra en til ti; jeg lå på åtte før jeg begynte og nå er helt nede på to.

  - Frykter du ikke at smertene skal komme tilbake, slik de har gjort tidligere?

  -Det er klart jeg tenker på det, men jeg er veldig positiv og har stor tro på denne behandlingsformen, sier 39-åringen.

  - Hva er det konkret som gjør deg så positiv denne gangen?

  - Plagene og smertene forsvant mye raskere med slyngebehandling enn det den gjorde etter behandling hos fysioterapeut og kiropraktiker.

  Peker i positiv retning

  Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforening, Eilin Ekeland er positiv til slyngebehandling. Foto: Norsk Fysioterapeutforening
  Forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforening, Eilin Ekeland er positiv til slyngebehandling. Foto: Norsk Fysioterapeutforening Vis mer

  Også Norsk Fysioterapiforening er positiv til
  behandlingsformen.

  - Forskningen peker i positiv retning og viser at denne treningen kan ha god effekt på mange pasienter, sier forbundsleder i Norsk Fysioterapeutforening Eilin Ekeland og legger til: - Det ser ut til at dette er et alright virkemiddel og en fin hjelp i opptreningen ettersom den utfordrer kroppens muskler på en helt annen måte enn det det ville ha gjort uten slyngene. Og da spesielt i forhold til stabiliserende muskulatur.

  Slik utføres behandlingen:

  1. En av fysioterapautene gjør en individuell undersøkelse av deg for å kartlegge svakheter i indre og ytre muskulatur og samspillet mellom dem.

  2. Ut fra funnene i undersøkelsen utføres Neurac-behandling. Allerede fra første konsultasjon forventes det smertelindring og forbedring av funksjonen.

  3. Fysioterapauten utarbeider individuelt øvelsesprogram for å opprettholde og forbedre den oppnådde effekten under første gangs konsultasjon.

  4. Det er nødvendig med oppfølgende behandlinger og treningsveiledning for å oppnå langvarig bedring.

  5. Erfaring tilsier at egentreningen bør gjennomføres i en kombinasjon av trening med veiledning på Redcord Clinic og egentrening hjemme.  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer