Små sko skader barna

Barneføtter skal ha sko som passer. Trange sko kan gi barna alvorlige skader på både føtter, knær og rygg.

Publisert
Sist oppdatert

Opptil fire av fem barn går i for trange sko som kan gi dem langvarige skader.

Det mener britiske forskere som har undersøkt sko-situasjonen på en barneskole i Glascow, Skotland.

Alvorlige skaderUndersøkelsen viste at hele 83 prosent av elevene ved en tilfeldig valgt barneskole trasket rundt i sko som ikke passet.

Forskerne ved The Glasgow Caledonian University får støtte av bransjeforeningen The Society of Chiropodists and Podiatrists. De advarer nå mot at trange sko kan gi barna unødvendige plager som blemmer og trykkskader, til mer alvorlige skader som deformiteter og ryggproblemer.

- Barn er utstyrt med et relativt mykt skjelett som gradvis tilpasses og blir hardere. Etterhvert som de vokser er føttene utsatt for skader og misdannelser dersom de utsettes for sko som ikke passer, forteller forskningsleder Gordon Watt til BBC News.

Knær og ryggSkader på føttene kan også forplante seg videre i kroppen og føre til kne- og ryggproblemer.

- Det er viktig å forsikre seg om at barnas føtter blir målt hver gang de får nye sko, det gjelder også tenåringer. Ideelt sett bør barnas føtter måles hver annen måned, og husk å måle størrelsen på begge føttene, er rådene fra Watt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.