Småbarn mangler jern

To av fem norske småbarn lider av anemi. Årsaken kan være at barna får kumelk for tidlig i livet.

Publisert
Sist oppdatert

På tross av stadig bedre opplysning og kunnskap om kostråd, lider mange norske barn av jernmangel og lave hemoglobin-nivåer. Antallet barn under ett år med anemi er femdoblet i Norge siden 80-tallet.

Jernmangel er den viktigste årsaken til anemi. Det kan igjen ha sammenheng med at mange småbarn ikke får i seg nok jern dersom de ikke får morsmelk. Såkalt "melke-anemi" kan oppstå når barna drikker jernfattig kumelk som fortrenger andre matvarer.

Ikke melk til barn- På helsestasjonene er disse barna et velkjent fenomen: Slappe og bleke og med melkeflasken i hånden, sier doktorgradsstipendiat Gry Hay ved Universitetet i Oslo til Dagens Medisin.

Hay har ledet landets hitill største undersøkelse av jernstatus og hemoglobin-konsentrasjoner blant barn. 250 barn ble undersøkt ved seks måneder, ett år og to års alder. Og hun er svært overrasket over resultatet av undersøkelsen.

- Det mest overraskende var at så mange hadde anemi. 39 prosent av ettåringene ligger under grenseverdiene til Verdens Helseorganisasjon. I en norsk undersøkelse fra 80-tallet var denne andelen på syv prosent. Vi snakker med andre ord om mer enn en femdobling, sier Hay.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer