Småbåtregisteret gjør båter billigere!

Hva er vel bedre enn å ligge skvulpende i fjorden og vinke overbærende til landkrabbene på de overfylte strendene? Hadde det bare ikke vært så dyrt... Den utskjelte etableringen av småbåtregisteret kan på sikt vise seg å bli din nøkkel til båtlivet. Spørsmålet er bare når det vil skje.

Småbåtregisteret gjør båter billigere!
Publisert

Småbåtregisteret har ikke akkurat blitt møtt med godord fra båtfolket. Kritikken har haglet over landkrabbene i byråkratiet som etter de kritiske røstene å dømme, har stukket hodet inn på feil sted. I dag er imidlertid slaget tapt, registeret er innført og båtfolket har tilsynelatende akseptert skjemaveldet.

Meningen med det sentrale fritids- og småbåtregisteret er å bidra til å øke sikkerheten på sjøen, ivareta miljøhensyn, kartlegge eierforhold ved kjøp og salg av båter, motvirke ulovlig innførsel, og å oppnå pålitelige, fullstendige og lett tilgjengelige data om fritidsbåtene. Per idag er det imidlertid ikke mulig å få rettsvern på salgspant i båter, slik det er på biler via løsøreregisteret, men det jobbes med saken.

For deg som er i markedet etter båt kan imidlertid båtregisteret, på sikt, gi rom for en slik mulighet. Banken, eller båtselgeren, har riktignok ofte tatt pant i båten, men da det ikke har vært mulig å tinglyse pantet har det vært en viss risiko forbundet med dette.

Hvorfor ha rettsvern?

Når pantet ikke er tinglyst, har ikke panthaver rettsvern overfor godtroende tredjemenn. Kort fortalt vil det si at långiveren kan risikere å tape sin panterett i en eventuell konflikt med en godtroende kjøper av båten, så lenge kjøperen ikke kjenner til, eller burde ha kjent til pantet i båten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer