Smart av sushi

Er du glad i sushi? Da er du nok også klok. Forklaringen er at fettstoffene i rå fisk er både bra og helt nødvendige for hjernen.

Publisert
Sist oppdatert

Hjernen står for to prosent av menneskets kroppsvekt, mens den hos store dyr, som okser og nesehorn, utgjør mindre enn én promille. Det vil si mindre enn en tjuendedel. Og 60 prosent av hjernens tørrstoff består av fett.

Ifølge professor i biokjemi Ole G. Mouritsen kommer de dumme dyrene fra savannen, mens de kloke, som for eksempel mennesket, kommer fra kystområdene.

- Det ville ganske enkelt ikke vært mulig å utvikle en så stor og komplekst fungerende hjerne uten adgang til fisk og alger. Sjømat har nemlig et langt høyere innhold av omega 3-fettsyrer, som er nødvendige for at hjernen skal fungere optimalt, enn mat knyttet til landbruk, sier han.

Mouritsen presenterte nettopp sin nye bok «Sushi - lidenskap, vitenskap og sunnhet» under et foredrag på Syddansk Universitetscenter, skriver Berlingske.

Andre forskerne mener imidlertid at å spise sushi er som å spille russisk rulett.

Fikk smartest barnMouritsen siterte en undersøkelse på barselkvinner som spiste 12 måltider med fisk i uken. Det viste seg at mødrene som spiste mest fisk, fikk de smarteste barna. Studien ble utført på Seychellene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer