Konfirmasjon

Smart bruk av konfirmasjonspengene

Det kan være lurt å legge en plan for sparing og forbruk.

TAPT KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto når renta er lavere enn prisøkningen ellers. I saken under får årets konfirmanter noen gode sparetips. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Konfirmasjon er et sikkert vårtegn, selv om mange konfirmanter nok må nøye seg med færre gjester enn de ville i en normal, pandemifri situasjon.

Når det gjelder konfirmasjonsgavene, derimot, trenger ikke de nødvendigvis å bli påvirket av smittervernshensynene, og mange unge vil oppleve å få ganske mye penger i fanget denne våren.

Sparing versus forbruk

Spareøkonom Christine Bentzen i Sbanken understreker at det selvsagt bør være rom for konfirmanten å kose seg med noen av pengene, men dersom de ønsker at pengegavene skal brukes til noe fornuftig, er det smart å spare størsteparten.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet framholder at det, som alltid, er variasjon mellom forbrukere, så det finnes ingen tommelfingerregel for hvordan fordelingen mellom forbruk og sparing av konfirmasjonspengene bør være.

Hvem bestemmer?

Kan foreldrene mine bestemme hva jeg skal bruke konfirmasjonspengene mine på? Dette spørsmålet stiller en gutt på 15 år hos Ung.no, og her er svaret fra juristen:

  • Vergemålsloven paragraf 33 sier at en mindreårig selv rår over midler som hen har tjent ved egen virksomhet etter det fylte 15 år, eller som vergen eller noen andre har latt hen få til egen rådighet. Vergen kan likevel ta fra hen rådigheten dersom hensynet til den mindreåriges krever det. Er den mindreårige over 15 år og sørger for seg selv, trengs samtykke fra overformynderiet.
  • Dette betyr at du som utgangspunkt kan bestemme selv over pengene du har fått til konfirmasjonen, men at foreldre har et foreldreansvar for barnet fram til det fyller 18 år, og dersom de er bekymret for at barnet skal bruke pengene på en måte som ikke bra for det, kan de likevel ta overe rådigheten av pengene. Dermed har foreldre altså i kraft av foreldreansvaret rett og plikt til å ivareta barnets interesser på best mulig måte.

Lurt å tenke langsiktig

- Dersom konfirmantene egentlig ikke har et konkret, kortsiktig spareformål, vil det imidlertid være mest fordelaktig for dem å plassere pengene i globale indeksfond, sier Jensen til Dinside.

- Globale indeksfond gir en fin balanse mellom pris, risiko og muligheter for fortjeneste, utdyper han.

Forbrukerøkonom Bentzen er også tydelig på at konfirmantene kan gjøre lurt i å tenke langsiktig:

- Det høres kanskje kjedelig ut, spesielt for en ung konfirmant, men dersom de har et ønske om å kjøpe egen bolig i 20-årene, er det avgjørende å starte sparing tidlig, sier hun til Dinside, og legger fram et eksempel:

- Boligprisene øker stadig, som vil si at kravet til egenkapital også blir større. Normalt krever banken at du har minimum 15 prosent av kjøpesummen i egenkapital ved kjøp av bolig, så dersom du ser for seg å kjøpe en leilighet til 2,5 millioner, trenger du altså minimum 375 000 kroner i egenkapital.

Andre typiske sparemål for unge kan være førerkort, moped, elsykkel og høyere utdanning.

BSU kan være smart

Boligsparing for unge (BSU) er en sparekonto hvor pengene blir låst til boligkjøp, hvor unge får god rente og fradrag dersom de har skattbar inntekt og ikke har kjøpt sin første bolig ennå.

- Dersom BSU-kontoen er fylt opp for året, eller ungdommen ikke har skattbar inntekt, er fondssparing et godt alternativ, sier Bentzen i Sbanken.

- Har konfirmanten et kortsiktig sparemål, derimot, er det knyttet mindre risiko for å tape pengene ved å spare på konto, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Du bør likevel være bevisst på at renta på sparekonto er lav nå om dagen, mens prisøkningen på varer og tjenester er høyere. Dermed taper du en god del penger på å ha større summer stående på vanlig sparekonto over lenger tid - dette kan du lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer