Konfirmasjon

Smart bruk av konfirmasjonspengene

Det kan være lurt å legge en plan for sparing og forbruk.

TAPT KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto når renta er lavere enn prisøkningen ellers. I saken under får årets konfirmanter noen gode sparetips. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer
Publisert

Konfirmasjon er et sikkert vårtegn, selv om mange konfirmanter nok må nøye seg med færre gjester enn de ville i en normal, pandemifri situasjon.

Når det gjelder konfirmasjonsgavene, derimot, trenger ikke de nødvendigvis å bli påvirket av smittervernshensynene, og mange unge vil oppleve å få ganske mye penger i fanget denne våren.

Sparing versus forbruk

Spareøkonom Christine Bentzen i Sbanken understreker at det selvsagt bør være rom for konfirmanten å kose seg med noen av pengene, men dersom de ønsker at pengegavene skal brukes til noe fornuftig, er det smart å spare størsteparten.

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet framholder at det, som alltid, er variasjon mellom forbrukere, så det finnes ingen tommelfingerregel for hvordan fordelingen mellom forbruk og sparing av konfirmasjonspengene bør være.

Lurt å tenke langsiktig

- Dersom konfirmantene egentlig ikke har et konkret, kortsiktig spareformål, vil det imidlertid være mest fordelaktig for dem å plassere pengene i globale indeksfond, sier Jensen til Dinside.

- Globale indeksfond gir en fin balanse mellom pris, risiko og muligheter for fortjeneste, utdyper han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer