Rammelån/boligkreditt

Smart lån ved oppussing

... og for pensjonister eller andre som vil spe på variabel inntekt. Men det er lurt å være strukturert om du skal ha et rammelån framfor et vanlig boliglån, er økonomirådgiverens anbefaling.

PUSSE-OPP-PENGER: Rammelån er gunstig om du, for eksempel, skal pusse opp eller renovere bolig. Hvorfor? Les saken! Foto: iStock
PUSSE-OPP-PENGER: Rammelån er gunstig om du, for eksempel, skal pusse opp eller renovere bolig. Hvorfor? Les saken! Foto: iStock Vis mer
Publisert

- Et rammelån, også kalt boligkreditt, er gunstig dersom du har varierende inntekt og ønsker å betale ekstra på lånet noen måneder og mindre andre måneder, sier økonomisk rådgiver Eva Sørmo i Enomi til Dinside, men legger til:

- Slike lån krever imidlertid at du har god kontroll på økonomien din og en god plan for nedbetaling av lånet. Du bør uansett ha et fast trekk som dekker påløpte renter hver måned.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim framholder at fordelen med rammelån er at du får super fleksibilitet.

- Men hvis rammelånet leder til høyere forbruk, er det ingen fordel. En annen ulempe er at noen banker krever høyere rente for et rammelån, men slett ikke alle. Noen har til og med lavere rente for slike lån, så du bør være prisbevisst, sier Kvadsheim til Dinside.

Krever ekstra av låntaker

Så, hva er et rammelån?

Jo, inngår du et rammelån med banken, blir du tildelt et lån med ei ramme for hvor mye du kan låne. Dersom du eksempelvis trenger et lån på to millioner i dag, men ønsker å ha tilgang til å kunne trekke lånet opp ytterligere en halv million, vil du få tildelt en ramme på 2,5 millioner - såfremt du har tilstrekkelig sikkerhet i bolig og god nok økonomi, svarer Sørmo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer