Smart med språk

Snakker du tysk, fransk, swahili eller engelsk? Et fremmed språk holder hjernen din ung og beskytter deg mot alderdom.

Publisert
Sist oppdatert

Alt som kan holde hjernen i sving er en bra ting for å holde seg ung og smart. Nå mener kanadiske forskere at mennesker som behersker to språk, gir hjernen sin en slik velkommen utfordring.

To om dagenForskerne ved York University i Kanada har testet 104 kvinner og menn mellom 30 og 59 år som bruker ett eller to språk i hverdagen. De inkluderte også en gruppe på 50 eldre mennesker mellom 60 og 88 års alder.

De tospråklige deltakerne vokste opp med to språk, engelsk som offisielt språk og fransk eller tamil i hjemmet. Mennesker med ett-språklig bakgrunn som hadde lært seg andre språk i skolen ble ikke inkludert i undersøkelsen.

Deltakerne ble så utsatt for en test som målte reaksjonstiden for prosesser i hjernen. Prøvene ble løst raskere av de med to-språklig bakgrunn i alle aldersgrupper.

Forskjeller i hjernen- Vi sammenliknet to grupper som har alle andre likhetstrekk bortsett fra språkbakgrunnen. Alle deltakerne hadde tilsvarende utdanning og kognitive evner, like god hukommelse og er like gode i engelsk. Men de tospråklige reagerte rett og slett raskere, forteller forskeren Ellen Bialystok til nyhetsbyrået Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer