Smart medisin dreper kreftceller

En ny supermedisin mot kreft er på markedet. Medikamentet kan bli brukt mot mange dødelige kreftformer.

Publisert
Sist oppdatert

Kreftmedisinen som har fått navnet Sutent, produseres av legemiddelgiganten Pfizer. Medikamentet er en videreutvikling av "smarte" kreftmedisiner som jobber på to måter for å hindre utviklingen av kreftsvulster.

Sutent virker ved at det blokkerer et enzym som får noen kreftceller til å formere seg ukontrollert. I tillegg sørger medikamentet for å begrense blodtilførselen til kreftsvulsten slik at den ikke får oksygen og næring.

Behandlingen skal i første rekke brukes på pasienter med dødelige kreftformer i nyrer og tarm. Men på sikt kan medikamentet også brukes mot andre kreftformer, som for eksempel brystkreft, skriver den engelske avisen Daily Mail.

Godkjent i Norge- Vi har flere hundre nye pasienter med kreft i nyrene hvert år. Jeg forventer å kunne behandle omtrent 50 av disse pasientene med det nye medikamentet.

- Vi mener at denne behandlingsformen og liknende medikamenter er et stort fremskritt i behandlingen av denne kreftformen, sier lege Paul Nathan ved Mount Vernon Cancer Centre i London.

Sutent har fått markedsføringstillatelse i Norge gjennom en sentral prosedyre i EU-systemet. En slik EU-godkjennelse betyr at medikamentet automatisk blir godkjent til bruk i Norge i løpet av kort tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer