Smart-virus fjerner hjernekreft

Amerikanske forskere har laget et smart-virus som fjerner hjernesvulster og lar normale hjerneceller være i fred. Trolig blir metoden blir den første effektive behandlingen av den dødeligste formen for hjernekreft.

Publisert
Sist oppdatert

Metoden, som har fått navnet Delta-24-RGD, går ut på at man sender inn et manipulert virus som sprer seg gjennom svulsten, og dreper alle kreftcellene på veien. Metoden er kun blitt testet på mus, men da var den svært effektiv. Viruset som blir brukt i metoden er et manipulert forkjølelsesvirus.

- Vi tror behandlingen har stort potensial, men vi trenger mer forskning, sier hovedforfatteren av studien, Juan Fueyo fra Anderson Cancer Center ved universitetet i Texas.

- Vi har aldri sett så gode resultater ved andre metoder testet på mennesker eller dyr, sier han.

Resultatene ble publisert 7. mai i Journal of the National Cancer Institute, og er så lovende at det nasjonale amerikanske kreftinstituttet vil støtte prosjektet finansielt for å utvikle en medisin som kan testes på mennesker. Disse testene satser man på å starte med sent neste år.

- Virusterapi som dette kan være nettopp det vi trenger for å behandle en så kompleks sykdom som kreft, sier professor Frederick Lang, som er hovedforskeren bak studien.

- Kreft kan være vrient å behandle fordi cellene gjør alt de kan for å unngå tilintetgjørelse, men virus kan være like sleipe, og kanskje lure nok til å ta knekken på kreftcellene.

Denne metoden er trolig effektiv mot den typen hjernekreft som stammer fra hjernen selv, og ikke er spredt fra andre steder i kroppen. Tidligere har det ikke vært noen god behandling for denne krefttypen.

Flere metoder kan brukes for å holde pasienter med denne sykdommen i live en begrenset tid, men de fleste dør i løpet av ett år. Viruset er designet for å reprodusere seg selv, og det kan kun formere seg i kreftceller - ikke i friske celler. Mens det reproduserer seg selv dreper det kreftceller, og når det ikke er noen igjen - da dør det.

Ideen om å bruke virus for å drepe kreftceller har man hatt siden 50-årene, men det er kun de siste årene at forskere har kommet så nær en brukbar metode. Virus-behandlinger for lungekreft er også under utvikling.

Resultatene på mus var veldig overbevisende. Viruset kurerte 60 prosent av musene som hadde fått krefttypen, mens de som fikk placebo døde innen tre uker.

Viruset blir injisert direkte i hjernen, og forskerne tror behandlingen vil være enda mer effektiv hos mennesker, fordi injiseringen vil bli mer presis.

Mozon.no, 08.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer