Smarte bakterier tar liv

Stadig flere bakterier lærer seg hvordan de skal overleve antibiotika. Resultatet kan bli at vanlige infeksjoner utvikler seg til livsfarlig sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika har i mange år vært medisinens hvite ridder til hest. Forkjølelser og hudinfeksjoner har vært liten motstand for denne råtassen som brukes over hele verden i et utall forskjellige varianter. Men nå har stadig flere bakterier lært seg hvordan de skal overleve medisinen.

Antibiotika-resistente bakterier angriper som andre bakterier, men har en egen evne til å klore seg fast i kroppen. For mennesker med dårlig utviklet immunforsvar kan dette få alvorlige følger og noen ganger ende med døden.

Bekymret for fremtiden
- Dersom resistens mot antibiotika fortsetter med samme tempo vil vi om fem år oppleve at barn i vår del av verden dør av lungebetennelse. Rett og slett fordi det ikke lenger finnes noen effektiv medisin mot noen typer bakterieinfeksjoner, sier doktor Robertino M. Mera ved Louisiana State University, USA.

Mera har deltatt i et amerikansk forskningsprosjekt som har undersøkt situasjonen for antibiotika-resistente bakterier. Deres funn gir stor grunn til bekymring. Forskningen som har pågått over 11 år viser at de smarte bakteriene står bak stadig flere alvorlige infeksjoner.

Et eksempel er bakterien Staphylococcus aureus som i år 2000 ble registrert hos 45% av innlagte barn med komplisert lungebetennelse ved universitetssykehuset i Houston. To år senere var andelen av slike infeksjoner oppe i 70%.

Bruk medisinen riktig
Årsaken til at noen bakterier utvikler motstandskraft er at de lærer seg hvordan antibiotikaen fungerer. En bakterie som er angrepet av antibiotika men overlever, vil i neste omgang være flinkere til å beskytte seg mot et nytt angrep.

Derfor er det svært viktig å alltid bruke antibiotika riktig slik at ingen slemme bakterier overlever. ”Take no prisoners” har en egen verdi i medisinens verden. Bakterier som overlever vil i neste omgang være med på å gjøre det enda vanskeligere for leger og forskere å finne en god medisin mot sykdommer.

Mozon.no 10.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer