Smarte bakterier tar liv

Stadig flere bakterier lærer seg hvordan de skal overleve antibiotika. Resultatet kan bli at vanlige infeksjoner utvikler seg til livsfarlig sykdom.

Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika har i mange år vært medisinens hvite ridder til hest. Forkjølelser og hudinfeksjoner har vært liten motstand for denne råtassen som brukes over hele verden i et utall forskjellige varianter. Men nå har stadig flere bakterier lært seg hvordan de skal overleve medisinen.

Antibiotika-resistente bakterier angriper som andre bakterier, men har en egen evne til å klore seg fast i kroppen. For mennesker med dårlig utviklet immunforsvar kan dette få alvorlige følger og noen ganger ende med døden.

Bekymret for fremtiden- Dersom resistens mot antibiotika fortsetter med samme tempo vil vi om fem år oppleve at barn i vår del av verden dør av lungebetennelse. Rett og slett fordi det ikke lenger finnes noen effektiv medisin mot noen typer bakterieinfeksjoner, sier doktor Robertino M. Mera ved Louisiana State University, USA.

Mera har deltatt i et amerikansk forskningsprosjekt som har undersøkt situasjonen for antibiotika-resistente bakterier. Deres funn gir stor grunn til bekymring. Forskningen som har pågått over 11 år viser at de smarte bakteriene står bak stadig flere alvorlige infeksjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer