Smarte grep du bør gjøre før nyttår

Tipsene som sparer deg for tusenvis av kroner i skatter og avgifter.

SPAR TUSENLAPPER: Med skattefradrag og reduserte avgifter kan det bli mye ekstra til deg og dine arvinger.  Foto: PER ERVLAND
SPAR TUSENLAPPER: Med skattefradrag og reduserte avgifter kan det bli mye ekstra til deg og dine arvinger. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det en rekke grep du kan gjøre for å betale mindre i skatt og avgifter til staten. Ønsker du å pynte på resultatet for inneværende år, bør du bruke de neste dagene godt, enten du skal sette inn penger på BSU-kontoen eller overføre arv til barn og barnebarn.

1. januar er det nemlig for sent – i hvert fall for denne gang.

Sparing med skattefradrag

BSU er Norges beste spareordning for deg under 34 år. Du kan spare inntil 20.000 kroner årlig, og 150.000 kroner totalt. Du får 20 prosent skattefradrag på sparebeløpet inneværende år, og kan dermed få 4.000 tilbake på skatten neste år.

Vurderer du å gi innskudd på BSU-kontoen i julegave bør du forsikre deg om at vedkommende ikke har for lav skattbar inntekt. Da går de nemlig glipp av skattefradraget, og det er fradraget som gjør ordningen spesielt gunstig.

Men det finnes faktisk skattefradrag du ikke bør slå til på:
IPS (Individuell pensjonssparing) er den eneste pensjonsspareordningen med skattefordel. Skjønt, noe fordel er det ikke nødvendigvis, og mange eksperter fraråder nå IPS-sparing. Ordningen fungerer slik at du får skattefradrag for penger du setter inn i ordningen – for deretter å betale (potensielt høyere) skatt når du skal ta pengene ut som pensjonist. Du kan spare 15.000 kroner årlig, og du får da 28 prosent av sparebeløpet i skatteutsettelse.

Men det er likevel ingen grunn til å droppe pensjonssparingen. Sparer du 100 kroner i måneden, får 100.000 kroner ekstra å rutte med i pensjonisttilværelsen

Bidrag til gode formål

Du kan få skattefradrag på gaver mellom 500 og 12.000 kroner til utvalgte gode formål. I praksis betyr dette at gavebeløpet i realiteten koster deg 28 prosent mindre enn beløpet organisasjonen mottar – eller at du kan gi 38,9 prosent mer. For å få fradraget er det imidlertid viktig at du overfører på godkjent måte, og at du ikke gir gaven anonymt.

Fant du en gammel Discman da du ryddet til jul? Ikke kast den – den kan nemlig få nytt liv hos Pasientbiblioteket

– Men ikke gi for mye: Avvent noe av overføringene til barnebarna er ferdige med studier. Med formue over  330.789 vil nemlig stipendet bli redusert.  Foto: Colourbox.com
– Men ikke gi for mye: Avvent noe av overføringene til barnebarna er ferdige med studier. Med formue over 330.789 vil nemlig stipendet bli redusert. Foto: Colourbox.com Vis mer


Avgiftsfri arv

Hvert år kan du overføre halvparten av Folketrygdens grunnbeløp til arvingene dine avgiftsfritt. Per dags dato utgjør det 39.608 kroner per forelder, eller totalt 79.216 per barn dersom begge foreldrene gir hver sin sum.

Avhengig av hvor stort boet er, kan man altså spare flerfoldige tusen på å overføre arven gradvis. Du kan overføre til både barn, barnebarn og svigerbarn.

Les også: Mange samboere er ikke godt nok sikret økonomisk

Skattefrie småjobber

Du kan tjene 4.000 kroner skattefritt når du utfører private småjobber, så lenge fire enkle kriterier er oppfylt. Skal du hjelpe til med et litt større prosjekt er det lurt å sette i gang arbeidet før nyttår. Da kan du fordele betalingen på to inntektsår, og dermed doble den skattefrie lønna til 8.000 kroner.

Redusér aksjetapet

Har du fått nok av dine ulønnsomme aksjer kan det være lurt å selge aksjene før nyttår. Da reduserer du nemlig tapet med 28 prosent. Men du kan ikke kjøpe tilbake aksjene med gang. Skattemyndighetene kan hevde at du ikke har realisert et tap, og at du derfor ikke er berettiget til å trekke det fra på skatten. Planlegger du å kjøpe aksjene på nytt, er det derfor svært viktig å skille salgs- og kjøpstransaksjonene fra hverandre.

KALKULATOR: Slik blir din skatt i 2013

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer