Smarte grep du bør gjøre før nyttår

Tipsene som sparer deg for tusenvis av kroner i skatter og avgifter.

SPAR TUSENLAPPER: Med skattefradrag og reduserte avgifter kan det bli mye ekstra til deg og dine arvinger.  Foto: PER ERVLAND
SPAR TUSENLAPPER: Med skattefradrag og reduserte avgifter kan det bli mye ekstra til deg og dine arvinger. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det en rekke grep du kan gjøre for å betale mindre i skatt og avgifter til staten. Ønsker du å pynte på resultatet for inneværende år, bør du bruke de neste dagene godt, enten du skal sette inn penger på BSU-kontoen eller overføre arv til barn og barnebarn.

1. januar er det nemlig for sent – i hvert fall for denne gang.

Sparing med skattefradrag

BSU er Norges beste spareordning for deg under 34 år. Du kan spare inntil 20.000 kroner årlig, og 150.000 kroner totalt. Du får 20 prosent skattefradrag på sparebeløpet inneværende år, og kan dermed få 4.000 tilbake på skatten neste år.

Vurderer du å gi innskudd på BSU-kontoen i julegave bør du forsikre deg om at vedkommende ikke har for lav skattbar inntekt. Da går de nemlig glipp av skattefradraget, og det er fradraget som gjør ordningen spesielt gunstig.

Men det finnes faktisk skattefradrag du ikke bør slå til på:IPS (Individuell pensjonssparing) er den eneste pensjonsspareordningen med skattefordel. Skjønt, noe fordel er det ikke nødvendigvis, og mange eksperter fraråder nå IPS-sparing. Ordningen fungerer slik at du får skattefradrag for penger du setter inn i ordningen – for deretter å betale (potensielt høyere) skatt når du skal ta pengene ut som pensjonist. Du kan spare 15.000 kroner årlig, og du får da 28 prosent av sparebeløpet i skatteutsettelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer