Lave boliglånsrenter

Smarte lånegrep når renta er lav

Du kan utnytte de superlave boliglånsrentene til å redusere utgiftene dine i lang tid framover.

RENTEKUTT: Bankene fortsetter å kutte rentene sine, og nå kan du få boliglånsrente godt under 1,50 prosent. Dette bør du utnytte godt. Foto: Eilin Lindvoll
RENTEKUTT: Bankene fortsetter å kutte rentene sine, og nå kan du få boliglånsrente godt under 1,50 prosent. Dette bør du utnytte godt. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Før sommerferien ble styringsrenta værende på rekordlave null prosent, og det er ventet at renta kommer til å bli på dette nivået de neste to årene.

I løpet av august kommer det ny rentebeslutning fra Norges Bank.

Utlånsundersøkelsen som nylig ble publisert, viser at lave renter hos bankene har økt etterspørselen etter lån.

Nå kan du nemlig få boliglånsrente helt ned til 1,44 prosent effektivt!

- Gjeldsnedbetaling er mer lønnsomt enn sparing

Dersom du er permittert fra jobben din, og må belage deg på å leve med lavere inntekt framover, er lavere lånekostnader kjærkomment.

For deg som ikke har fått privatøkonomien din påvirket av pandemien i like stor grad, kan du med fordel utnytte rentekuttet til å redusere lånekostnadene dine på lang sikt, også etter at viruset har herjet ferdig.

- Det er lurt å betale ned lånet når renta er så lav, og særlig for de med høy gjeldsgrad. Videre er renta på lånet høyere enn innskuddsrenta nå, så det er mer lønnsomt å nedbetale gjeld enn å spare i bank, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Dinside.

Sammen med ekspertene, lister vi opp ulike alternativer til boliglånsgrep du potensielt kan spare en god del kroner på:

1. Ekstraordinære innbetalinger

Vurderer du å betale litt ekstra på boliglånet, for eksempel med sparepenger du ikke får så god avkastning på, skattepenger du har fått igjen eller feriepenger du ikke får brukt på den planlagte utenlandsreisen i sommer?

- Å betale ekstra på lånet setter deg bedre i stand til å tåle inntektsbortfall eller rentesjokk senere. Klart det er smart å betale ekstra på lånet når renta er lav. Det er nå det er lett, det er mye verre når renta er høy, sa forbrukerøkonom Magne Gundersen til Dinside tidligere i vår.

Spareøkonom Magnus Selven i Sbanken var enig, og påpekte at nedbetaling av boliglån, eller annen gjeld for den saks skyld, er risikofri sparing.

- Gjør du en ekstraordninær innbetaling på boliglånet, men beholder terminbeløpet du ellers har, får du kortere nedbetalingstid på lånet. Da blir rente- og gebyrutgiftene lavere totalt i hele lånets løpetid, sier Incedursun i Nordea.

Hun anbefaler de som vil gjøre ekstraordinære innbetalinger på lånet om å kontakte banken, særlig hvis de har lån i Husbanken, og høre om ekstra innbetaling vil påvirke det månedlige beløpet.

2. Kortere løpetid

Incedursun var såvidt innom det over, men å redusere løpetiden på boliglånet kan spare deg for en god del kroner så lenge lånet løper.

Dette har undertegnede journalist også fått erfare: Ved å kutte nedbetalingstida på lånet med tre år, sparte hun 81.500 kroner på totalsummen på boliglånet.

Forbrukerøkonom Incedursun illustrerer sparepotensialet med et eksempel:

  • La oss si at du har en restgjeld på tre millioner kroner med effektiv rente 1,90 prosent og nedbetalingstid på 20 år. Terminbeløpet er da om lag 15.000 kroner, og summen av renter og gebyr rundt 602.000 kroner.
  • Hvis du korter ned løpetiden og betaler ned boliglånet på 15 år, blir terminbeløpet 19.000 kroner, mens renter og gebyr utgjør 447.000 kroner.
  • Du vil med dette kunne spare cirka 157.000 kroner i renter hvis du korter ned løpetiden fra 20 til 15 år.

Men, dersom du korter ned løpetiden vil de månedlige låneutgiftene bli høyere.

Slik som situasjonen er nå, blir månedsutgiftene lavere hvis du får rentekutt, og har du rom for det i økonomien din, kan du med fordel korte ned løpetiden slik at månedsutgiftene blir oppjustert igjen. Da vil du altså spare mer på lånet totalt sett.

3. «Bake ut» boliglånet

Har du et billån i tillegg til boliglån, vil førstnevnte ofte ha høyere rente, og da kan det være en fordel å «bake» billånet inn i boliglånet, siden de totale lånekostnadene dermed blir lavere, ifølge Incedursun.

Hun advarer, derimot, om noen konsekvenser at dette, som du bør være oppmerksom på:

  • Hvis du lånet opp på boligen, tar det av egenkapitalen din. Har du, for eksempel, planer om å pusse opp badet eller kjøkkenet neste år, kan denne planen gå i vasken.
  • Når du baker billånet inn i boliglånet, men ikke holder dette beløpet adskilt fra selve boliglånet, og heller ikke betaler det samme i avdrag som du ville gjort på billånet, vil du kunne ende opp med å betale renter lenge etter at bilen er solgt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer