Ny boliglov 2022

Smarte salgsråd med ny boliglov

Boligsalget vil sannsynligvis ta lenger tid nå enn før, og for mange er det en god idé å sikre seg ny bolig først.

SELGE ELLER KJØPE FØRST? Dette spørsmålet stiller mange seg i disse dager. I saken får du noen fordeler og ulemper med begge alternativene. Foto: NTB
SELGE ELLER KJØPE FØRST? Dette spørsmålet stiller mange seg i disse dager. I saken får du noen fordeler og ulemper med begge alternativene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Siden årsskiftet har den nye boligloven vært på «alles lepper» - i alle fall de som har planlagt å enten kjøpe eller selge bolig akkurat etter at loven trådte i kraft.

Kort forklart innebærer den nye avhendingsloven, også omtalt som boligloven, at det stilles strengere krav til opplysningene fra boligselger, og kjøperne må på sin side sette seg inn i all informasjonen de får om boligen før de «slår til».

Ifølge Huseierne fører ny boliglov til at selgere gjerne må tenke litt annerledes rundt hvordan de løser hele prosessen praktisk.

Vil ta lenger tid

Det er ikke lenge siden DinSide varslet at boligmarkedet går treigere med ny boliglov:

Takstmennene bruker mer tid på tilstandsrapportene og det er få nye boliger til salgs i starten av 2022.

– Når boliger selges fort unna, slik det skjedde de siste månedene i 2021, blir det færre som ligger til salgs på nyåret, sa administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge nylig til DinSide.

Henning Møllerløkken, daglig leder i Taksering Norge, bekrefter at de nye boliglov- og forskriftskravene innebærer at flere elementer skal undersøkes, samt at strengere krav til dokumentasjon, resulterer i lenger behandlingstid.

– Leveranse av tilstandsrapportene etter ny forskrift i boligloven krever omtrent dobbelt så lang tid, sa Møllerløkken til DinSide.

Rådet fra Huseierne er dermed at hvis du skal selge bolig, er det lurt velge eiendomsmegler så tidlig som mulig og sette i gang selve salgsprosessen så snart som mulig, gjerne før du har funnet ny bolig. Det er nemlig mye forarbeid som kan gjøres før selve boligsalget starter.

BILLIG OPPUSSING: Har du lyst til å «pusse opp» badet eller kjøkkenet, men har ikke råd? Da kan du male flisene! Video: Celina Stamper Vis mer

Lurt å kjøpe først, men...

Det vanligste i Norge er å kjøpe ny bolig først, og nå som det er få boliger i markedet, vil det fortsatt være lurt å kjøpe bolig først, mener Huseierne videre.

Utfordringen med å selge bolig først, er at du da har avtalt en overtakelsesdato i den gamle boligen som du må flytte ut innen. Hvis du ikke har funnet ny bolig først, vil du da måtte leie bolig en periode - noe som gir ekstra kostnader og dobbel flyttesjau.

Ulempen med å kjøpe før du selger, er imidlertid at du blir sittende med to boliger en periode, og da trenger du mellomfinansiering for å betale for den nye boligen mens den gamle selges.

Mellomfinansiering er dyrere enn vanlig boliglån, så det gjelder å begrense perioden med dette, advarer Huseierne.

Fikse småting eller la det være?

Du har kanskje fått med deg at de nye boligsalgsreglene krever grundigere tilstandsrapporter. Dermed er det vanlige rådet om at det ikke er så lurt å drive med mye oppussing før salg, siden dette er penger du normalt sett ikke får igjen når du selger, ofte ikke et like godt råd lenger.

Det kan blant annet være smart å sørge for å utføre en elektrisk kontroll og fikse eventuelle feil ved elanlegget før salg, mener Huseierne. På dette punktet er tilstandsrapportene strenge, og usikkerhet rundt det elektriske anlegget kan gjøre at noen boligkjøpere holder seg borte.

Ikke «glem» noe

Og sist, men ikke minst, oppfordres boligselgere til å gi mest mulig informasjon om boligen, uansett hvilken tilstand boligen er i.

I egenerklæringsskjemaet skal selger informere om alt de husker om boligen, selv om hendelsen ligger litt tilbake.

Dersom du, for eksempel, har hatt mus eller rotter i huset tidligere, men fått ryddet opp i det, bør du opplyse om det på en nøktern måte. Da har du informert, og det vil neppe ha noen innvirkning på prisen, ifølge Huseierne, og tillegger:

Men hvis du ikke skriver noe, og det dukker opp et gammelt musebol i en vegg som kjøperen åpner, da kan du få trøbbel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer