Smarte sparetips for single

Rentehoppene svir mest for dem som bor alene. Slik får du økonomien tilbake på rett kurs.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke overraskende er det den enslige førstegangsetablerte som kommer dårligst ut etter de mange renteøkningene.

Single bruker 32 prosent av lønnen sin på renteutgifter hver måned. Det unge paret betaler 18 prosent av lønnen sin i renteutgifter, og det etablerte paret betaler 11 prosent av lønnen sin. Det er tydelig at det lønner seg å være to.

Dette skrev Dinside.no i forrige uke.

Ikke nok med det, men er du singel og jente er du enda dårligere stilt: det viser tall fra LO i Sverige. Der viser en undersøkelse at enslige menn har hatt dobbelt så høy velstandsutvikling enn enslige kvinner. Dette ifølge Aftonbladet.

Visste du at en kvinnelønn er 85 prosent av en mannslønn?

I tillegg til økte rentehopp er også bensin-, mat- og strømprisene på vei oppover. Her er våre beste tips for å få økonomien tilbake på riktig kurs.

Ta singelgrepene

Fakta

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (kilde: Ensliges landsforbund) er det 802.000 aleneboende i Norge. 4 av 10 husstander består av én person.


1. Bo kollektivt: Med gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 24.400 kroner kan det være vanskelig å skaffe nok egenkapital til å kjøpe en hel bolig alene. Vil du inn på boligmarkedet kan det lønne seg å slå seg sammen med venner.

Les mer: Denne trioen kjøpte bolig sammen på Oslos vestkant

Husk:

 • Dersom egen sameieavtale ikke er skrevet, gjelder sameieloven. Den regulerer bruk, vedlikehold, utgifts- og inntektsdeling og oppheving av sameiet.
 • Det anbefales å skrive kontrakt som tar for seg fordeling av eierbrøk, daglig bruk, fordeling av alle typer utgifter, opphør og utflytting. Det anbefales å ikke ha store avvik fra sameieloven.
 • Utarbeid også et sett ordensregler som regulerer forhold som kan være viktig: renhold, adgang til å ha besøk og gjester boende over tid, dyrehold og lignende.
  • Disse produktene gjør deg litt rikere   >>> Spar kroner og miljø


   2. Lån billig: Kommunene tilbyr etableringslån med Husbank-rente til førstegangsetablerer og vanskeligstilte. Denne er for tiden lavere enn Norges Banks styringsrente! Du får søknadspapirer hos boligkontoret i bydelen. Les også mer om Husbankens startlån her.

   Noen som har en ektemann til overs?

   3. Bilkollektiv Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at det å holde en ny familiebil til 343.000 kroner som kjører 15.000 kilometer i året vil ha en årlig kostnad på utrolige 86.680 kroner, hvilket er 7.200 kroner per måned. Å melde seg inn i bilkollektiv kan være en løsning hvis du er avhengig av bil. I Trondheim bilkollektiv kan du kjøpe deg inn med 2.500 kroner, betale en årsavgift på 300 kroner og så betale for bilen enten per time eller døgn. Da er alle forsikringer, bompengeabonnementer og også drivstoff inkludert.

   4. Tenke kollektivt: Å holde aviser som Aftenposten koster vel 199 kroner per måned, eller 2.400 kroner per år. Del abonnementet med naboen. Det samme kan du gjøre med internett. En trådløs router betyr også mindre kabler.

   Bolig med kjærestegaranti

   5. Spar inn: Single klager på at store familiepakninger på mat er dårlig butikk for dem. Men kjøper du stort, pakker ned i porsjonsstørrelser og fryser ned er det mye å spare inn. Enkelte forsikringselskaper gir også singelrabatt.

   Slik får du et bedre liv som singel

   SJEKK ØKONOMIEN DIN:

   Norges beste budsjettmodell?

   Smarte sparetips for single


   KALKIS: Få styr på økonomien din med DinSides budsjettkalkulator.

   Les mer

   Eie eller leie?

   John evans/Sxc.hu
   John evans/Sxc.hu Vis mer


   BOLIG: Dyr leie? Plott inn det du betaler husverten og se hvor mye det utgjør i rentekostnader per måned.

   Legg inn dine tall

   Betalingsplan for lån

   Smarte sparetips for single


   BOLIGLÅN: Med DinSides betalingsplankalkis regner du ut hvor mye huslånet ditt koster deg per måned. Enklere blir det ikke.

   Så mye koster lånet

   Hvor mye er boligen din verdt?

   Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk
   Foto: Inga Holst, privat/ikke gjenbruk Vis mer


   VERDI: Er du halv- eller helmillionær? DinSides boligverdikalkis gir deg svaret på et blunk.

   Sjekk selv

   Foto: Richard Styles/Sxc.hu
   Foto: Richard Styles/Sxc.hu Vis mer


   Så mye kan du låne

   BEREGN UTGIFTENE: Husleie, unger og bil? Hvor mye kan du låne?

   Sjekk selv

   Dyrt boliglån?

   Jerzy Müller/Sxc.hu
   Jerzy Müller/Sxc.hu Vis mer


   PRISSJEKK: Er banken din en blod- og pengesuger? DinSides prislister på boliglån viser deg hvilken bank som gir deg den beste renta og de laveste gebyrene.

   Sjekk renta

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer