En ny undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Codan Forsikring viser at 22 prosent av oss kjenner noen som har lurt forsikringsselskapet sitt.
Det kan dreie seg om bekjente som har lagt på litt ekstra for å få større erstatning fra reiseforsikringsselskapet sitt, unnlatt å melde fra om parkeringsuhell og bulkinger med bilen, samt meldt noe stjålet selv om det ikke er det.
- Når noen lurer til seg mer penger enn de har krav på, betyr det dyrere forsikring for alle andre kunder hos selskapet. De høye tallene antyder at mange ikke er klar over at dette regnes som svindel og er straffbart, sier Nils Kristian Brekke, utreder i Codan Forsikring og tidligere politimann.
«Stjålet» mobil rett før iPhone-lansering
Én av ti i alderen 18 til 29 år kjenner noen som har meldt at mobilen har blitt stjålet eller knust for å få ny telefon fra forsikringsselskapet, viser undersøkelsen.

«Svindeljegere» tar rekordmange nordmenn
- Det er påfallende hvordan disse sakene kommer samtidig med lanseringen av nye iPhone-modeller, eller andre populære mobilmodeller, sier Brekke.
Forsikringsselskapet avdekker også jevnlig at folk bruker forsikringen sin til å finansiere innkjøp av ny mobil.

Kan få alvorlige konsekvenser
Selv om mange jukser med forsikringen, betyr ikke det at dette er akseptert. Codan bruker store ressurser på å redusere omfanget av svindel.
- Noen personer er gjengangere i mistenkelige saker og disse gir røde varselflagg hos forsikringsselskapene. Å bli tatt i svindel kan resultere i erstatningsansvar og bøter, og at du kan bli nektet forsikring, sier Brekke.
Forsikringssvindel i tall
- Hvert år bli det avdekket forsikringssvindel for flere hundre millioner kroner til sammen. Det er flest saker som gjelder svindel med skadeforsikring, mens de største beløpene gjelder svindel med uføreforsikringer.
- Siden syke- og uføreforsikringer ofte gjelder utbetalinger over flere år, er beløpene gjerne svært høye i disse sakene. Gjennomsnittlig svindelbeløp er 1,4 millioner kroner.
- For skadeforsikring, er snittet på 155.000 kroner. Dette er saker der det svindles med for eksempel reise, bil eller innboforsikring. Noen ganger meldes saker inn til forsikringsselskapene som er fiktive, eller oppdiktet. Andre saker handler om å plusse på ekstra, eller arrangere en skade.
- Forsikringsselskapene har ansatt medarbeidere som jobber målrettet for å avdekke svindel. Det store flertallet av kunder er ærlige og de forventer selvfølgelig at svindlerne tas.
Kilde: Stine Neverdal i Finans Norge
I de mest alvorlige sakene med forsikringssvindel risikerer du fengselsstraff. Du vil også kunne få det på rullebladet, noe som kan sette en stopper for yrkesplaner eller innreise til ulike land, legger han til.

Feil kryss kan gi fengselsstraff
Noen ganger er det selvforskyldte skader som skjules som uhell. Andre ganger er det økonomiske problemer som gjør at folk ønsker å innkassere en forsikringssum.
- Vi ser at dårlig økonomi eller høy gjeld ofte er utløsende for å begå forsikringssvindel. Det gjør at en situasjon som i utgangspunktet er tragisk, enda verre. Forsikringsselskapene oppdager nemlig svindel i langt større grad enn før, sier Brekke.
