Småsparere blir utnyttet

Og Kredittilsynet gjør lite med saken.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så mange som 150.000 nordmenn kan ha tapt til sammen 14 milliarder kroner på dårlige investeringer, såkalte strukturerte spareprodukter. Og fortsatt meler "rådgiverne" først og fremst sin egen kake.

- Mitt inntrykk er at småsparere har vært grovt nedprioritert av myndighetene. De blir ikke sett på som noen utsatt gruppe. Hvis du er så heldig at du har sparepenger til gode, skal du greie deg selv, sier Agnes Bergo, økonomisk rådgiver i Pengedoktoren, til DinSide.

Slik gjør de det

Bergo mener at selgerne skummer fløten ved å anbefale kunden å stadig flytte penger fra et produkt til et annet for selv å tjene mer penger ved å utløse nye kjøps- og salgshonorarer. Dette kalles "churning", og Bergo mener det fortsatt forekommer i bransjen.

- Såkalte rådgivere ringer deg og anbefaler et enda bedre produkt. De forteller deg at spareproduktet der du har plassert pengene, går bra, men at de nå har funnet et enda bedre produkt, så de anbefaler at du selger deg ut og investerer i det nye, sier Bergo.

At churning nå foregår i noe mindre grad enn tidligere, skyldes først og fremst at det er vanskeligere å finne investeringsprodukter som leverer gode resultater, mener Bergo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer