Smertestillende kan gi abort

En amerikansk undersøkelse viser at en type vanlige smertestillende piller øker risikoen for abort.

Publisert
Sist oppdatert

Det er de ikke-steroide antiinflammatoriske midler som kan øke risikoen for ufrivillig abort, viser undersøkelsen fra Kaiser Foundation Research Institute i California. Vanlige produkter av denne typen er ibuprofenholdige medikamenter som Ibux, Ibumetin og Ibuprox.

1055 gravide kvinner som ble fulgt gjennom svangerskapet i den amerikanske undersøkelsen. Kvinner som brukte denne typen smertestillende medikamenter rundt unnfangelsen eller underveis i svangerskapet hadde 80 prosent større risiko for en ufrivillig abort.

- Risikoen for abort var betraktelig høyere når ikke-steroide antiinflammatoriske midler ble brukt samtidig med unnfangelsen. Den samme økningen i risiko ble også observert senere i svangerskapet hos kvinner som brukte medikamentene i mer enn en uke, konkluderer rapporten, som er publisert i siste nummer av det anerkjente British Medical Journal.

Alvorlige bivirkningerDenne typen smertestillende har tidligere også vært i søkelyset på grunn av uønskede bivirkninger. Blant annet advares astmatikere mot å bruke denne typen medisiner.

Norges Farmaceutiske Forening (NFF) advarte tidligere i år mot å åpne for salg av slike legemidler utenom apotekene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer