Smertestillende kan gi abort

En amerikansk undersøkelse viser at en type vanlige smertestillende piller øker risikoen for abort.

Publisert
Sist oppdatert

Det er de ikke-steroide antiinflammatoriske midler som kan øke risikoen for ufrivillig abort, viser undersøkelsen fra Kaiser Foundation Research Institute i California. Vanlige produkter av denne typen er ibuprofenholdige medikamenter som Ibux, Ibumetin og Ibuprox.

1055 gravide kvinner som ble fulgt gjennom svangerskapet i den amerikanske undersøkelsen. Kvinner som brukte denne typen smertestillende medikamenter rundt unnfangelsen eller underveis i svangerskapet hadde 80 prosent større risiko for en ufrivillig abort.

- Risikoen for abort var betraktelig høyere når ikke-steroide antiinflammatoriske midler ble brukt samtidig med unnfangelsen. Den samme økningen i risiko ble også observert senere i svangerskapet hos kvinner som brukte medikamentene i mer enn en uke, konkluderer rapporten, som er publisert i siste nummer av det anerkjente British Medical Journal.

Alvorlige bivirkninger
Denne typen smertestillende har tidligere også vært i søkelyset på grunn av uønskede bivirkninger. Blant annet advares astmatikere mot å bruke denne typen medisiner.

Norges Farmaceutiske Forening (NFF) advarte tidligere i år mot å åpne for salg av slike legemidler utenom apotekene.

- Ikke steroide antiinflammatoriske midler, også ibuprofen, har et bredt spekter av potensielt alvorlige bivirkninger, sier NFF i sitt høringsnotat til Statens Legemiddelverk

Ibux på Rema?
I forrige uke ble det avgjort at reseptfrie legemidler som Ibux kan selges over disk av andre enn apoteker. Innen kort tid vil vi finne disse produktene i butikker uten fagkunnskap om innhold og mulige bivirkninger.

Category Manager Lars Thorenfeldt i Alliance Apotekene stiller seg bak argumentasjonen til NFF. Han er bekymret for hva som kan skje når det i nær fremtid åpnes for salg av slike legemidler utenfor apotekene.

- Det foreligger en klar fare for feilmedisinering når fagfolk ikke lenger kan bistå med råd om legemidler og mulige bivirkninger, sier Thorenfeldt. Han understreker at deres apotekere allerede kjenner til potensielle farer ved bruken av ibuprofen og at preparatene ikke skal brukes av gravide. Salget av ibuprofenholdige produkter utgjør omtrent en fjerdedel av det totale salget av reseptfrie smertestillende midler hos Alliance Apotekene.

Trygt med Paracet
I de fleste tilfelle vil det være like bra å bruke smertestillende medikamenter som ikke inneholder de potensielt farlige stoffene. Paracetamolprodukter som Paracet, Pinex og Panodil er gode erstatninger med et annet virkestoff. Man kjenner ikke til tilsvarende bivirkninger ved bruk av paracetamol.

Mozon.no, 15.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer