Smertestillende midler kan gi barnløshet

Hvis du ønsker å bli gravid, bør du unngå smertestillende medisiner av typen Globoid, Albyl og Aspirin, samt betennelsesdempende midler.

Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende midler kan gi barnløshet

Hvis du ønsker å bli gravid, bør du unngå smertestillende medisiner av typen Globoid, Albyl og Aspirin, samt betennelsesdempende midler.

Av Hanna Hånes

Det er det svenske Läkemedelsverket som advarer kvinner mot å bruke visse typer smertestillende midler hvis de ønsker å bli gravide. Både dyreforsøk og pasienterfaringer viser at midler som påvirker dannelsen av prostaglandiner kan hindre befruktning. Forklaringen ser ut til å være at forstyrrelser i prostaglandindannelsen hindrer eggløsning.

Det svenske Läkemedelsverket viser til flere rapporter der kvinner som i lang tid har prøvd å bli gravide, raskt har blitt gravide når de sluttet med medisinene. Upsala Nya Tidning skriver at Läkemedelsverket nå tar et initiativ på EU-nivå for å få ut informasjon om dette.

- Hvis dette er riktig, innebærer det at kvinner som strever med å blir gravide, ikke bør bruke slike midler mot menstruasjonssmerter, sier lege Bernt Rognlien. Han legger til at den utstrakte bruken av slike midler kanskje kan forklare at et økende antall kvinner synes å ha problemer med å bli gravide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer