Smertestillende reduserer fruktbarheten

Publisert
Sist oppdatert

Smertestillende reduserer fruktbarheten
Vanlige betennelsesdempende medikamenter kan gi deg problemer med å bli gravid. Se listen over de farlige medisinene her.

Flere betennelsesdempende medikamenter kan påvirke eggløsningen hos kvinner. I verste fall vil eggløsningen utebli fullstendig.

Kan føre til abort
Det er NRK som nå setter fokus på medisinene som har vært under mistanke i flere år.

I august 2003 omtalte Mozon en amerikansk undersøkelse som omhandlet den samme gruppen medisiner. Da var konklusjonen at bruk av noen typer vanlige smertestillende medikamenter kan gi en dramatisk økning i risikoen for en ufrivillig abort.

Dette er pillene
Det er en bestemt gruppe anti-inflammatoriske medikamenter som kan påvirke eggløsning og utløse abort. Vanlige produktnavn i denne gruppen er Ibux, Naproxen, Napren, Brufen, Voltaren, Brexidol, Celebra og Vioxx.

Noen av disse er reseptbelagt mens andre som for eksempel Ibux kan kjøpes fritt i butikkene.

Mistanke i mange år
- Vi har hatt mistanke om denne sammenhengen i flere år. De første studiene kom allerede på 80-tallet. Studiene er ikke entydige, men at det nå er enighet om å advare er bra, sier Johan Fredrik Skomsvoll, overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim til NRK.

Men selv om pillene er satt på tiltalebenken er det ennå ikke avklart akkurat hvor farlige hvert enkelt preparat kan være.

- Hvor tett opptil eggløsningstidspunktet medisinene må tas for å påvirke den negativt, er det vanskelig å svare på. Det avhenger av det enkelte preparat og den daglige dosen. Det vil si tablettstyrken og antall tabletter, sier Skomsvoll.

Mozon 12.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer