Smil for helsa

Det sies at latter er den beste medisin og det er kanskje ikke så langt fra sannheten. Ny forskning viser at positive og glade mennesker også er langt mindre utsatt for vanlig forkjølelse.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste nordmenn opplever vanlige forkjølelsessymptomer flere ganger i året. Årsaker til at forkjølelsen bryter ut kan være fysisk eller mentalt stress, lite søvn eller irritasjoner på slimhinnene som trigger en reaksjon. Men nå viser en amerikansk undersøkelse at en positiv innstilling kan være alfa og omega for å unngå forkjølelsen

Glad og frisk
Undersøkelsen tok for seg en gruppe friske mennesker som ble vurdert i forhold til deres opplevelse av positive og negative følelser. Målet var å kunne rangere deltakerne i forhold til en mer eller mindre positiv livsholdning.

Deretter ble deltakerne eksponert for et forkjølelsesvirus i nesen. Forskerne ventet så for å se hvem som utviklet forkjølelse og hva slags symptomer de ville ha på forkjølelsen. Resultatet viste klart at deltakerne som var mer energiske, glade og avslappede hadde mindre risiko for å bli syke enn de som var deprimerte, nervøse eller sinte. De som på tross av en positiv innstilling ble syke hadde også en tendens til å klage mindre over symptomene. Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Psychosomatic Medicine.

Mental helse
- Hjernen kan kontrollere kroppens reaksjoner. Når du er glad utløses positive signaler og hormoner i kroppen som har en positiv effekt på kroppen din, sier Doktor Neil Shulman som er professor i medisin ved Emory University School of Medicine. - Din risiko for å utvikle forkjølelse, lungebetennelse og til og med kreft kan avhenge av at du holder hjernen din sunn og glad, poengterer han.

Årsak eller virkning
Men selv om det altså lønner seg å være glad er det ikke alltid like lett å vite hva som er årsak til hvilke effekter. Er mennesker friske fordi de er glade, eller er de glade fordi de er friske? Mye tyder på at flere faktorer ved en positiv livsstil henger sammen. Glade mennesker har også en tendens til å oppleve mindre stress, de sover bedre, trener mer og har gjennomgående bedre helsetilstand. Og mon tro om ikke det i seg selv er god nok grunn til å være glad?

Mozon 23.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer