Smil og verden smiler til deg

Gir større ringvirkninger enn du tror.

Dine nærmeste spiller en viktig rolle i hvorvidt du er lykkelig.   Foto: colourbox.com
Dine nærmeste spiller en viktig rolle i hvorvidt du er lykkelig. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Smil til verden - og verden smiler til deg". Hørt det før? Ny forskning viser nå at det er hold i det gamle ordtaket. Det melder avisen Daily Mail.

Les også: Lykkelige lever lengst

Lykke

Blir du påvirket av humøret og sinnstemningen til mennskene rundt deg? (Avsluttet)
Ja (91%) 314
Nei (6%) 19
Vet ikke (3%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Smil, latter og glede smitter nemlig over på omgivelsene dine, og er således et kollektivt fenomen, hevder forskerne bak en ny studie.

Tre ledd

- Din egen lykke beror i stor grad på personene du omgir deg med, sier professor Chris Nicholas Christakis ved Harvard univerity til Daily Mail.

Han understreker imidlertid at dette gjelder for personene som står deg nærmest, og eksempelvis ikke for arbeidskollegene dine.

Les også: Danskene lykkeligst i verden

- Ditt gode hummør sprer seg videre fra deg gjennom tre ledd; til din venn, til din venns venn og videre til dennes venn, forklarer Christakis.

Studien viser også at lykkespredningen har størst effekt dersom du bor nærme vennene dine. Bor vennen (e) din (e) nærmere enn 1,6 kilometer fra deg, er det større sannsynlighet for at det gode humøret smitter mellom dere.

Gjelder ikke på jobben

Ifølge professor Christakis er det avgjørende at man treffes ofte, og med jevne mellomrom, for at humøret og lykkefølelsen holdes oppe.

- For at du skal være i stand til å kunne fange opp og bli smittet av din venns eller dine venners gode humør, er det viktig at dere er mye sammen, oppfordrer han.

Les også: Mingle deg lykkelig

For kollegene, som du sannsynligvis ser oftere enn vennene dine, har dessverre ikke den samme påvirkningen. Forskerne har ikke greid å finne en forklaring på hvorfor det er slik, men en teori går ut på at man befinner seg i en konkurransesituasjon når man er sammen med kollegaene sine.

- Vi kan bare spekulere i hvorvidt det kan være en sammenheng her, men du blir neppe særlig glad om din nærmeste kollega får et lønnspålegg, og ikke du, påpeker Christakis.

Studien er publisert på British Medical Journals hjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer