Smittet av sommersexen?

Kjønnssykdommer spres som aldri før. Hvor forsiktig har du vært i sommer?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjønnssykdommer blir bare vanligere og vanligere, og størst er risikoen for å få klamydia.

Innen utgangen av året ventes hele 45.000 svensker å ha diagnosen, og det oppdages 90 nye tilfeller med klamydia hver dag, ifølge Aftonbladet. Og i Norge ser ikke situasjonen bedre ut: Ifølge NTB får 58 ungdommer klamydia hver dag, og antallet øker hvert år.

Flere går for "frilanssex"

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 21.259 nordmenn ble smittet av klamydia i fjor. Det er en økning på seks prosent fra året før.

Mange rammes nå av frykten for kjønnssykdommer etter sommeren utskeielser. Husket du å bruke kondom?

Les også: Løssluppen i sommer?

- Det blir bare sånn
Bare denne måneden vil 4.000 unge svensker få beskjed om at de har klamydia, gonoré eller en annen form for kjønnssykdom, ifølge Aftonbladet. Og høytrykket regjerer på klinikker der man kan testes for kjønnssykdommer. Her har køene alltid en tendens til å vokse på høsten når alle kommer hjem fra ferien.

Les også: Fant usynlig klamydia i Norge

- Dessverre anvender alt for få kondom. De aller yngste ungdommer tror ikke de vil rammes av slike sykdommer, sier overlege Anders Blaxhult ved svenske Smittskyddsinstitutet.

I Norge har klamydiatallene vært de høyeste i Norden, og ifølge en undersøkelse foretatt av kondomprodusenten RFSU sa bare 17 prosent av norske ungdommer at de brukte kondom ved siste samleie. En rapport fra Unicef viser at svenske 15-åringer er blant de dårligste til å bruke kondom. I Spania derimot, bruker ni av ti kondom.

Og på spørsmålet om hvorfor, svarer de fleste ”det blir bare sånn”, og forstår ikke alvoret, skriver Aftonbladet.

Les også: Vi er kondomkløner

Kan bli steril
Men til tross for at klamydia knapt nok kjennes, og i tillegg er lett å behandle, kan den faktisk gjøre deg steril.

Mange leger tror grunnen til at en stor andel kvinner sliter med å bli gravide, er fordi de har gått for lenge med ubehandlet klamydia.

Kjenner du en merkelig utflod, kløe eller små sviende sår i underlivet? Eller kanskje du ikke kjenner noe? Husk at klamydia vanligvis ikke gir noen symptomer.

Man kan bli testet for Klamydia ved helsestasjoner for ungdom eller hos fastlegen. Dette koster ingenting. Og man slipper gynekologisk undersøkelse, ifølge Helsenytt.

Les mer om seksuelt overførbare sykdommer på Lommelegen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer