SMS gjelder som bindende avtale

Og trekker du deg fra en kjøpsavtale, kan selger kreve erstatning.

DYRT: Denne SMS-en kostet en trønder 35.000 kroner. Utrolig, men sant, og kjøpsloven har "skylda". Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
DYRT: Denne SMS-en kostet en trønder 35.000 kroner. Utrolig, men sant, og kjøpsloven har "skylda". Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Hadde vi egentlig en avtale?" Det spørsmålet står sentralt i mange krangler, og verdien av et håndtrykk eller et muntlig løfte har trolig blitt diskutert siden eldgamle tider.

Men vit dette: Det er langt fra bare en formell kontrakt som definerer en bindende avtale. Blant annet en SMS, selv en vag SMS, kan binde deg. Og koste dyrt om du bryter avtalen.

Det fikk en bilkjøper nylig erfare.

Hva er egentlig best – innbytte eller bruktbilsalg?

Tapte på tapt salg

I vinter la en sandefjording ut sin Volvo til salgs på Finn.no, og en kar fra Stjørdal tok kontakt. Trønderen fikk prutet ned prisen, og sendte etter litt betekningstid følgende SMS:

"Hei. Har kjøpt meg flybillett nå så da blir det vel bilhandel! (...) Ønsker du bankremisse eller skal jeg føre over på konto når jeg kommer?"

Selgeren tenkte da at salget var i boks, men et par dager etter sendte trønderen en ny SMS:

KOSTBAR: Det var en Volvo av denne typen, XC 70 fra 2005, som skulle selges på Finn.no. Prisen ble satt til 245.000 kroner. Bilen på dette bildet er ikke bilen vi omtaler i artikkelen.
KOSTBAR: Det var en Volvo av denne typen, XC 70 fra 2005, som skulle selges på Finn.no. Prisen ble satt til 245.000 kroner. Bilen på dette bildet er ikke bilen vi omtaler i artikkelen. Vis mer


"Hei. Beklager, men jeg må avlyse bilhandel med deg. Selger kom fra Røros til Stjørdal i dag for visning av bil og jeg slår til på den."

Bilselgeren solgte dermed bilen til en butikk, til 35.000 kroner mindre enn hva trønderen ville gi for den. Disse pengene ville sandefjordingen ha tilbake fra trønderen, da selgeren opplevde at de hadde gjort en bindende avtale om kjøpet. Trønderen nektet, og saken havnet hos Forbrukertvistutvalget (FTU).

Slik bør du selge og kjøpe bruktbil for å unngå trøbbel

Utvalget gir selgeren rett, og trønderen må derfor punge ut 35.000 kroner. Bare på grunn av én enkelt SMS, og uten å få noe som helst tilbake for pengene.

Erstatning for brutt avtale

Trønderen mente SMS-en bare var en "bekreftelse på at han var interessert" og at det "nærmet seg avtaleinngåelse".

Men FTU er ikke enig. I sin avgjørelse skriver de at SMS-en var "tilstrekkelig
konsis til at klageren hadde rimelig grunn til å tro at bindende avtale var inngått".

Man kan gå fra en avtale om man har god nok grunn, for eksempel nye opplysninger som fører til heving, men FTU synes ikke dette var tilfelle i denne saken. Trønderen er i deres øyne derfor skyldig i kontraktbrudd.

Fra kjøpsloven, som regulerer salg mellom privatpersoner

 • § 57: "Selgeren kan kreve erstatning etter reglene i § 27 for det tap han lider som følge av at (a) kjøperen ikke medvirker ved oppfyllelsen av kjøpet"
 • § 67: "Erstatning for kontraktbrudd fra en parts side skal svare til det tap, herunder utlegg, prisforskjell og tapt fortjeneste, som den annen part er påført ved kontraktbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av kontraktbruddet."
 • § 68: "Dersom kjøpet heves og kjøperen foretar dekningskjøp eller selgeren dekningssalg på forsvarlig måte og innen rimelig tid etter hevingen, legges kjøpesummen og prisen etter dekningstransaksjonen til grunn når prisforskjell skal reknes ut."

 • Videre har derfor sandefjordingen krav på erstatning tilsvarende tapet av kontraktbruddet, som beskrevet i kjøpsloven. Denne erstatningen skal betales av den som brøt kontrakten.

  Og snipp, snapp, snute – så kostet én SMS 35.000 kroner.

  Dette bør du aldri skrive i en brukbil-annonse!

  Unngå samme tabbe

  Historien er gode nyheter for selgere som sliter med ubesluttsomme kjøpere, men dårlige nyheter for kjøpere som angrer seg.

  • Som kjøper bør du passe deg for hva du sier til selgere. Før du er helt sikker på at du vil gjennomføre kjøpet, må du ikke gi uttrykk av at du har bestemt deg. Påpek i all kommunikasjon at du er kun er interessert før du ettertrykkelig forteller at du vil inngå en bindende kjøpsavtale. Som vår historie viser kan vage formuleringer som "da blir det vel bilhandel" være nok til at avtalen juridisk sett er inngått. Og husk at muntlige avtaler i prinsippet er like gjeldende som skriftlige, men mye vanskeligere å føre som bevis i en juridisk tvist.
  • Som selger kan du bruke lovverket til å piske kjøpere som vingler. Har de fortalt deg at de vil gjennomføre handelen med deg, og senere trekker seg ut, kan du med loven i hånd kreve at eventuelle tap dekkes. Det kan bety differansen mellom prisen du skulle fått, og prisen du får med en ny kjøper (gjennom et "dekningssalg", se faktaboks).
  Selger du bruktbil er det ditt ansvar at den fungerer – selv etter videresalg

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer