SMS ødelegger søvnen

Det er ikke bare tv og dataspill som holder de unge våkne om natten. En belgisk undersøkelse viser at opptil hver annen tenåring får søvnen forstyrret av tekstmeldinger.

Publisert
Sist oppdatert

Undersøkelsen som har tatt for seg 2500 skoleelever viser at nesten halvparten av alle belgiske sekstenåringer blir vekket om nattet av tekstmeldinger. For de på tretten år gjaldt dette hver fjerde elev.

Tar med mobilen i sengenI aldersgruppen 16 år oppga 20% av de spurte at dette var et problem som bare skjedde en sjelden gang. Men 3% av elevene oppga at de ble vekket hver eneste natt av innkommende tekstmeldinger. Forskerne mener også at stadig flere unge tar med seg mobiltelefonen i sengen for å ikke gå glipp av tekstmeldinger.

Selv om dette er et belgisk studie er det ingen grunn til å tro at dette ikke også er et problem for norske ungdommer som er i verdenstoppen i bruk av mobiltelefon. Undersøkelsen er publisert i siste utgave av British Medical Journal.

Verre enn tv og dataspill- Undersøkelsen viser at mobiltelefoner har en viktig innvirkning på søvnkvaliteten til mange unge. Dette er tydelig når nesten halvparten av de eldste elevene blir vekket om natten av mobiltelefonen, sier forsker Jan Van den Bulck ved Katholieke Universiteit Leuven.

- Tekstmeldingene er en større trussel mot et godt søvnmønster enn den vi finner i underholdningsmedia som tv og dataspill. Mens disse mediene påvirker tidspunktet de unge går til sengs, vil mobiltelefonen faktisk føre til avbrutt søvn, forklarer Van den Bulck i British Medical Journal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer