«Olga-svindel» herjer i Norge:

– Snakk med dine eldre

Nå kommer en ny bølge med svindelforsøk.

RINGER OFRENE: Sparebank 1 advarer nå om en ny svindelbølge der svindlerne ikke sender SMS, men ringer opp ofrene. Foto: Shutterstock / NTB
RINGER OFRENE: Sparebank 1 advarer nå om en ny svindelbølge der svindlerne ikke sender SMS, men ringer opp ofrene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– I det siste har vi opplevd at svindlere ringer under dekke av å være fra Politiet, Økokrim, banken eller andre seriøse aktører. Mens samtalen pågår ber svindlerne om at du identifisere deg med BankID på din egen PC eller mobilbank. I slike tilfeller er det viktig at du ikke godkjenner BankID-forespørselen på din egen enhet.

Det sier Siv Stenseth, konserndirektør kommunikasjon og samfunn i Sparebank 1 Østlandet.

Flere forsøk – flere metoder

Spesielt pleier det å være mer svindel rundt høytider, ferier og hendelser som skatteoppgjøret, og de siste ukene har banken merket økt svindelaktivitet, der også metodene stadig blir flere.

Og slik svindel forekommer ikke bare via falske SMS-meldinger. Mange svindlere ringer opp ofrene og utgir seg for å være en som nettopp skal redde dem fra å bli svindlet, men som da er ute etter påloggingsinformasjonen til offeret slik at de kan logge på i nettbanken og tømme kontoen for penger.

Ikke gjør dette

– Regelen er at du aldri må trykke «godta» på pålogginger og autorisasjonsforespørsler, dersom du ikke selv har startet påloggingen. Avslutt da samtalen og ta kontakt med den ekte banken din eller politiet, råder Stenseth.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer