- Snakk ut om det på Ikea

Psykiater foreslår utradisjonelle måter for å få menn til å åpne seg.

Psykiater vil ha hjelp til menn der de er - som på Ikea eller Oslo City. Foto: Bob Smith
Psykiater vil ha hjelp til menn der de er - som på Ikea eller Oslo City. Foto: Bob Smith Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et ørrettjern, en garasje eller en fotballbane kan ifølge president i Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard være ideelle arenaer for å få menn i tale.

- Etterpå kan man sette seg i badstua og snakke om livet. Da kommer gjerne mennenes historier.

Holder problemer for seg selv

Uttalelsen kommer i forbindelse befolkningskampanjen ”Et åpnet sinn” som ble lansert i går, torsdag 18.september. Kampanjen har som mål å øke kunnskapen og bevisstheten rundt psykisk helse og i år retter den seg spesielt mot menn.

- Alle sier at mannen ikke vil snakke om følelser, men ingen spør ham hvorfor. Tradisjonelle terapeutiske arenaer befinner seg ofte så langt unna den mannlige verden som det er mulig å komme. Er det rart han ikke vil snakke, spør Hofgaard.

Om lag halvparten av Norges befolkning får alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. I en undersøkelse TNS Gallup har utført på vegne av Helsedirektoratet, oppgir bare fem av ti menn at de ville fortalt det til en venn dersom de fikk psykiske problemer. Sju av ti kvinner ville gjort det samme.

- Bakgrunnen for kampanjen er at menn i mindre grad oppsøker hjelp for sine psykologiske problemer. De må mer eller mindre slepes inn til hjelpeapparatene, sier Hofgaard.

Les også: Flere unge får psykiatrisk hjelp

Vil endre innpakningen

Presidenten i Psykologforeningen sier poenget er å ivareta helheten i den menneskelige opplevelsen når man tilbyr behandling.

- De strengt logiske, funksjonelle og til dels kyniske systemene, der respateksstoler, ”kommunal møblering” og strømlinjeformer dominerer, må erstattes av noe som rører ved sansene, noe som tar utgangspunkt i at det ikke er irrelevant hvilken form eller innpakning virkeligheten har. Man kan kanskje være overrasket over at dette har en slik sterk innvirkning på menn – som jo sies å ikke være alt for opptatt av slikt til vanlig. Men faktum er altså at der det vektlegges, er andelen menn som snakker, betydelig høyere enn ellers.

Istedenfor å møte menn ”face to face” foreslår psykologen å gjøre hjelpeapparatet tilgjengelig der menn befinner seg. Det være å slå av en prat med lett gange rundt et vann eller opprette et hjelpetilbud ved fotballbanen slik som de har gjort i England.

- Er dette behandlingsmetoder du selv bruker?

- Det er ofte vanskelig å få det til i det offentlige helsevesenet. Produksjonskravene er så høye at det dessverre ikke lar seg gjøre. Det er ikke lagt til rette for å kunne gjøre det, sier Hofgaard.

Psykiatritilbud på Ikea

Hele 90 prosent av psykiske lidelser er så små at de ikke skal henvises videre til spesialhelsetjenesten.

- Derfor er det viktig at det er tilbud som er lett tilgjengelig. Vårt budskap er å legge tilbudet dit hvor folk er. Jeg synes det hadde vært fint med et lavterskeltilbud på for eksempel Ikea eller Oslo City.

- Tror du folk ville turt å bruke et tilbud plassert i et folksomt kjøpesenter. Det er jo mye tabuer knyttet til psykiatri?

- Setter man opp et skilt med psykiatribehandling utenfor vil ingen komme, men dersom for eksempel Helsedirektoratet etablerer seg med noe lignende en butikk, hvor folk kan hente brosjyrer og få hjelp av folk som kjenner behandlingstilbudet godt, så tror jeg folk vil benytte seg av tilbudet.

Les også: Slår alarm om psykisk helse

Hofgaard tror at fagfolket selv kan bidra til å redusere stigmaet knyttet til psykiatri ved å kutte ut mye av den diagnostiske terminologien.

- Man trenger ikke kalle det en psykisk lidelse. Man må snakke med folk på deres nivå. Kanskje må vi som er fagpersonell endre terminologien vår. Det tror jeg vil redusere stigmaet. Folk tenker på personer med psykiske lidelser som veldig syke mennesker. De vi på folkemunne kaller gale. Men slik er det jo ikke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer