Snart blir det billigere å fylle bensin

Spår priser for under 14 kroner literen.

Lavere råoljepriser vil gi billigere bensin. Foto: Per Ervland
Lavere råoljepriser vil gi billigere bensin. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De globale oljeprisene er på vei nedover, men ifølge DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus er det flere forhold enn råoljen som påvirker hva du betaler for å fylle tanken.

Likevel kan norske forbrukere forvente lavere bensinpriser innen kort tid.

Billigere bensin om noen uker

Globale råoljepriser er en av fire hovedforhold som påvirker norske bensinpriser, og også den viktigste, forteller Kjus. Og disse prisene har nå sunket. I mars og april lå råoljeprisen på rundt 125 dollar per fat.

– Prisen for nordsjøolje har sunket med over 25 dollar per fat siden april. Men pumpeprisene på bensin har ikke falt like mye som råoljeprisfallet skulle tilsi, forteller Kjus til DinSide.

Årsaken til dette er antakelig at man opplever et visst etterslep før bensinprisene følger etter råoljeprisene.

– Basert på tidligere historikk med tidsslep i forhold til pumpeprisene forventer jeg noe lavere pumpepriser de kommende par uker i gjennomsnitt, sier Kjus og understreker at enkelte stasjoner allerede vil ha bensinpriser på under 14 kroner literen, men at han uttaler seg om snittprisen på alle pumpene.

En kikk på SSBs månedlige drivstoffstatistikk, viser at vi må tilbake til desember for å finne gjennomsnittspriser under 14 kroner literen, for 95 oktans bensin.

Her kan du finne oppdaterte bensinpriser i ditt nærområde

Selv om råoljeprisene har sunket, er det ikke sikkert at dette blir prisnivået fremover. Dette avhenger av flere forhold som påvirker økonomien på verdensbasis, slik som problemene i Hellas.

– Jeg tror den globale oljeprisen skal tilbake over 100 dollar i løpet av sommeren. Men pumpeprisen vil hele tiden henge noe etter det som skjer i det globale markedet, sier Kjus.

Les også: Her krever Statoil at du betaler før du fyller

Dette påvirker også bensinprisene

I tillegg til råoljeprisene er det ifølge Kjus tre andre faktorer som spiller inn; marginen på å raffinere bensin, valutakurser og lokal konkurranse.

– I perioden mars til mai har mange raffinerier vært ute av drift, og da stiger bensinprisene mer enn råoljeprisene, det vil si at marginen øker, sier Kjus til DinSide, og legger til at flere raffinerier nå er tilbake i drift.

Dessuten har dollarkusene påvirket prisene den siste tiden.

– Når oljeprisen synker i dollar og norske kroner svekker seg i forhold til dollar, slik vi har sett i det siste, så synker ikke bensinprisene like mye i kroner som i dollar.

I tillegg vil alltid lokal konkurrranse mellom bensinstasjonene i Norge gjøre at prisene på bensin fra en bensinstasjon til en annen kan variere stort.

– For eksempel i Oslo kan bensinprisene til enhver tid sprike med to kroner per liter fra en stasjon i en bydel til en annen bensinstasjon i en annen bydel. Det tilsvarer en global råoljeprisforskjell på 40-50 dollar per fat, forteller Kjus.

Les også: Disse kan kjøpe bensin til halv pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer