Forbudt å røyke

Snart blir det mye vanskeligere å være røyker i Sverige

Røykeforbudene utvides kraftig i Sverige.

SVENSKENE SKJERPER RØYKELOVEN: Fra sommeren 2019 blir det forbudt å røyke på mange offentlige steder i Sverige - også på uteserveringer. Forbudet gjelder også e-sigaretter. Den norske røykeloven har omfattet e-sigaretter siden 2017. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
SVENSKENE SKJERPER RØYKELOVEN: Fra sommeren 2019 blir det forbudt å røyke på mange offentlige steder i Sverige - også på uteserveringer. Forbudet gjelder også e-sigaretter. Den norske røykeloven har omfattet e-sigaretter siden 2017. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 5. desember besluttet Riksdagen i Sverige å stille seg bak forslaget til en utvidelse av røykeloven i Sverige.

Utvidelsen innebærer at det er flere steder det ikke blir lov å røyke, Sverige. Og forbudene gjelder også nå for e-sigaretter.

Dette skriver Aftonbladet.se.

Her blir det forbudt

Svenskene utvider røykeloven - altså forbudet mot å røyke - til også å gjelde mange flere offentlige steder.

Det blir forbudt å røyke på togperronger, bussholdeplasser, lekeplasser, idrettsplasser - og på alle uteserveringer.

De nye reglene vil trå i kraft 1. juli 2019.

Det betyr at det blir forbudt å røyke på uteserveringer i Sverige, fra neste sommer. Det ble forbudt å røyke inne på restauranter i 2005.

Målet er et røykfritt Sverige i 2025, skriver Aftonbladet.

Det ble også lagt fram et forslag om å forby selvbetjening ved kjøp av snus. Dette forslaget fikk imidlertid ikke gjennomslag.

Så seint som i november bestemte EU-domstolen at snusforbudet i EU er lovlig. Dette etter at Swedish Match gikk til sak for å oppheve EU-forbudet. Sverige og Norge har unntak fra forbudet, og tillater snussalg.

Røykeforbudet i Norge

I Norge reguleres røyking av Tobakksskadeloven, som har bestemmelser som sier hvor det er forbudt å røyke. Disse omtales av mange som «røykeloven». Røykeloven regulerer i hovedsak ikke røyking i private hjem, for eksempel naborøyking. E-sigaretter omfattes av forbudet siden juli 2017.

I Norge er det forbud mot røyking i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang, jf. tobakksskadeloven § 25 (lovdata.no). Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og serveringslokaler; altså steder hvor det foregår servering av mat og/eller drikke.

Vi har imidlertid en mildere lovgivning når det kommer til uteserveringer i Norge:

På uteserveringer kan røyking tillates dersom området ikke bygges inn så mye at det hindrer tilstrekkelig naturlig ventilasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer